Kommunen söker dialog om bilträffar

Kommunen tar nu första steget för att behålla bilträffarna i Folkparken. ”Vi ska se om vi kan hitta en lösning tillsammans med arrangören”, säger fritidsutvecklare Patrick Friberg.

Slutet? Förra veckan meddelade arrangörerna bakom bilträffarena Vehickle hit att de lägger ner träffarna efter bristande kommunikation med kommunen.

Slutet? Förra veckan meddelade arrangörerna bakom bilträffarena Vehickle hit att de lägger ner träffarna efter bristande kommunikation med kommunen.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-12-12 08:00

Det var i förra veckan som Elin Mood gav besked om de bilträffar hon och sambon Daniel Bank arrangerat fyra gånger om året i Folkparken under flera år:

– Vi lägger ner!

Paret Mood och Bank hade tappat motivationen efter att fått ett besked från kommunen om att kommunen inte kan hyra ut Folkparken kostnadsfritt fyra tisdagskvällar under sommarhalvåret.

Elin Mood riktade skarp kritik mot kommunen för bristande kommunikation, dialog, uppskattning och respons kring arrangemanget.

Reaktionerna lät inte vänta. Kommunkansliet har tagit emot flera synpunkter den senaste veckan.

Ett urval av dessa:

”Är det ett medvetet val att motarbeta innovationer och progressiva evenemang och insatser från medborgarna? Eller beror det bara på politisk trångsynthet och enfald?”

”Vad är anledningen till att kommunen inte vill att bilträffen i Folkets park fortsätter? Det är ju ett levande museum!”

”Hur känner ni efter att ha tröttat ut ideellt arbetande privatpersoner?”

Även ett medborgarförslag har lämnats in. Claes Johansson, som har en ersättarplats i fullmäktige för Socialdemokraterna, föreslår att kommunen under tre kvällar per år upplåter Folkparken ”åt detta evenemang utan att driva in hyra” .

Han motiverar sitt förslag med att bilträffarna ”är ett mycket populärt och välbesökt kulturhistoriskt evenemang”. Han menar att träffarna ger allmänheten möjlighet att ta del av ett kulturarv i form av motorfordon av äldre, utländska, ovanliga och intressanta fordon av växlande årsmodeller och typer.

Claes Johansson ställer också hyresintäkten om 4500 kronor för tre träffar per år mot andra värden, till exempel att människor träffas i parken.

Reaktioner finns också på sociala medier. En privatperson föreslår att han kan på sig hyreskostnaden. Flera beklagar och flera uttrycker frustration, både kring bilträffar och andra frågor kopplade till kommunen.

Kommunens fritidsutvecklare Patrick Friberg har tillsammans med verksamhetschefen för gata och park, Johan Gustafsson tagit fram en generell svarsskrivelse till de som lämnat in synpunkter.

Där hänvisar kommunen till att nuvarande regler för uthyrning kräver att det finns en hyresgäst.

Reglerna gör det också möjligt för föreningar att söka exempelvis bidrag för olika arrangemang. Som motprestation ska den som får bidrag uppfylla en rad krav som kommunen ställer, som att föreningen är organiserad och godkänd av kommunen och följer riktlinjer för en godkänd förening.

”I dagsläget finns inga sökbara stöd för privatpersoner som arrangerar evenemang,”, skriver Patrik Friberg. Vidare förklarar kommunen att den med hänsyn till kommunallagen inte får gynna enskilda personer.

Trots det har kommunen under flera år upplåtit parken utan kostnad samt betalat ut evenemangsbidrag för musikinslag i anslutning till träffarna. Anna-Grusell, verksamhetschef med bland ansvar för kultur och fritid har svarat Corren att kommunen gjort fel som betalat ut evenemangsbidrag, då den förening (vilande) som arrangörerna lämnat in som mottagare av bidraget inte var registrerad.

I svarsskrivelsen anges också att kommunen är ”mycket positiv till arrangemanget och dess fortsättning”. Vidare att kommunen ska ta kontakt med arrangören.

– Jag ska försöka göra det imorgon (läs idag, reds anm), säger Patrick Friberg och uttrycker intentioner att nå en lösning tillsammans med arrangören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om