Kommunen tar tillbaka maten

Från och med i morgon rör kommunen om i sina egna grytor.

Redo. Kommunens kostchef Jenny Pettersson är redo inför morgondagen. Då tar kommunen tillbaka kosten i egen regi och tar tillbaka centralköket på Alléskolan.

Redo. Kommunens kostchef Jenny Pettersson är redo inför morgondagen. Då tar kommunen tillbaka kosten i egen regi och tar tillbaka centralköket på Alléskolan.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-06-30 10:00

– Det känns bra. Vi ligger i fas, säger kommunens kostchef Jenny Pettersson inför den 1 juli, då kommunen tar tillbaka måltidservicen i egen regi och ska leverera mat till skolor, förskolor och en del avdelningar inom äldreomsorgen.

Samtidigt släpper kommunen avtalet med Sodexo som måltidsleverantör.

Jenny Pettersson tillträdde sin tjänst under hösten förra året. Uppdraget att skapa en ny kostenhet övergår nu till att leda densamma.

– Jag får med mig ett kompetent och härligt gäng från Sodexo, säger hon.

Flertalet av de anställda följer med i övergången.

– Vi får några vakanser på grund av pensionsavgångar och kommer annonsera efter personal.

Kosten har varit politiskt het och rymt många frågor, från matens ursprung till hur den ska tillagas. Jenny Pettersson utgår från kommunens måltidspolicy och hållbarhetsprogram.

– Kommunen har valt att inte ange hur stor andel av maten som ska vara exempelvis ekologisk eller närodlad, däremot har vi hållbarhetsprogrammet som anger att vi ska bidra till en hållbar utveckling. Det rör inte bara maten, utan också vilka val vi gör för kemikalier, som diskmedel och hur vi hanterar transporter.

Flera upphandlingar är klara. Kommunen kommer exempelvis köpa mjölk från Arla i Linköping samt frukt och grönt från Östgöta trädgårdshall.

Upphandling av färskt kött och färs pågår.

– Där ställer vi krav om svenska djurskyddsregler och hoppas få leverantörer som kan leverera svenskt kött.

Jenny Pettersson markerar att hon vill jobba för att införa mer vegetabilier i kosten och göra måltiderna mera anpassade efter årstiderna och de råvaror som finns tillgängliga.

– Det gör att man kan få ner kostnader och lägga pengar på att köpa in bättre kött.

Attityder till kost och måltider står också på agendan. Liksom att jobba tillsammans med personalen för att skapa en tillåtande och kreativ arbetsmiljö.

– Jag vill också jobba med skolorna och barnen för att öka förståelsen och medvetenheten för måltiden. Kanske kan vi ta in elevkockar ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!