Planen var klar.
Konstgräset på Kopparvallen skulle bytas. Arbetet skulle igång i juni.
Nu kan den planen skjutas framåt i tiden.
Det bekräftar Kristina Cleber, chef för kommunens tekniska förvaltning efter att kommunen hamnat i ännu en rättsprocess om upphandling.
– Det kan komma att få konsekvenser i tid, säger hon.
Några fler frågor får hon inte besvara. Skälet:
– Det har blivit en rättsfråga.
Corren levererar uppgiften om eventuell försening av nytt konstgräs till ÅFF:s sportchef Pierre Johansson. Han har tidigare fått besked från kommunen om att bytet ska påbörjas den 16 juni.
– Vi kommer att bli drabbade om det skjuts upp. Det får ganska stora konsekvenser för oss, säger han.
På vilket sätt?
– Vi har bokat träningstider i Linghem. Vi har fått göra om spelschemat och ska spela flera bortamatcher i rad. Vi har avtal med resebolag, domare och förbundet om detta. Om det inte är klart som planerat, då blir det problem med våra hemmamatcher i höst.
Han uttrycker besvikelse:
– Vi har lockat nya spelare med att vi ska få nytt konstgräs. Det känns som om vi lurat dem.
Är det viktigt med konstgräsets kvalitet?
– Ja, det är väldigt slitet nu. Alla strån ligger ner, det gör att planen blir hård och det sliter på spelare, iallafall de som är vuxna. De får problem med benhinnor.
Vad är det som ligger bakom en eventuell försening av konstgräsbytet?
Det är, som Kristina Cleber förklarat, en rättsprocess.
Ett företag, Nordic Arena Service AB har begärt överprövning av kommunens direktupphandlingsavtal med företaget KSAB Utemiljö AB. Nordic Arena Service hävdar att avtalet strider mot Lagen om offentlig upphandling, LOU.
Avtalet vållade tidigare i månaden politisk frustration. Åsa Merving (M) reagerade på att hela projektet blivit dyrare. Det visade sig överskrida de 2, 5 miljoner kronor som fullmäktige hade avsatt.
Sammantaget, med andra insatser, skulle bytet av konstgräset nu kosta 2,9 miljoner kronor.
Nu kommer uppgifter om att kostnaden kunnat bli lägre – om kommunen inte direktupphandlat.
– Vi hade kunnat göra det för en miljon kronor mindre, hävdar Joakim Andersson, vd i Nordic Arena Service AB.
Bolaget har nu dragit kommunens direktupphandlingsavtal till förvaltningsrätten. I första hand för att avtalet ska beslutas vara ogiltigt. I andra hand att det inte får fullgöras.
Bolaget hävdar att kommunen bröt mot LOU. En upphandling av nytt konstgräs hade avbrutits i november förra året. Kommunens motivering var att det inte fanns några anbud att utvärdera.
Dagen efter tilldelade kommunen KSAB Utemiljö ett avtal. Kommunen valde att genomföra ett så kallat förhandlat förfarande utan annonsering. Det innebar att inga andra leverantörer kunde lämna anbud och att projektet inte konkurrensutsattes.
Det är själva avtalet som Nordic Arena Service AB begär att förvaltningsrätten prövar.
Är det möjligt så långt efter att det tecknats?
– Ja, det är möjligt sex månader efter att avtalet slöts, svarar Sofia Åberg, jurist på Upphandlingsmyndigheten.
Hon uttalar sig inte i enskilda ärenden, men förklarar att direktupphandling kan vara otillåten om beloppet överstiger 700 000 kronor.
Kristina Cleber har hänvisat alla övriga frågor till Jenny Björkholm, som är nytillträdd biträdande kommundirektör. Corren har sökt, men inte lyckats nå henne under onsdagen.