– Det är bra att det blir synligt, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) och får medhåll av samarbetspartnern i S+M-majoriteten.
Kommunalrådet Mira Wedenberg (M) säger:
– Det är rimligt att det blir så med tanke på att partistödet är skattefinansierat.
Partistödet bedöms ha en viktig funktion för den lokala demokratin, exempelvis genom utbildningsinsatser i partierna.
Tidigare har fullmäktige delat ut partistöd utan att ställa krav eller ha koll på hur respektive parti använt pengarna. En lagändring gör nu att samtliga partier som tar emot stöd ska kunna redovisa stödet för en kommunal granskning.
Det blir också tydligt att partier som saknar ledamöter på sina mandat kommer få avdrag på partistödet. Det har tidigare förekommit i Åtvidaberg, men för tillfället har samtliga partier ledamöter till sina platser.
I Åtvidaberg delas partistöd ut i form av ett grundstöd och ett stöd som baseras på hur många platser respektive parti har i fullmäktige. Båda stöden baseras på gällande basbelopp.
Grundstödet i år är på 13 290 kronor och mandatstödet på 7974 kronor.
För året innebär det att kommunen ska betala ut sammanlagt 385 410 kronor till partierna. Socialdemokraterna, som är största parti får mest, närmare 125 000 kronor, medan partierna med bara ett mandat får drygt 21 000 kronor.
Hur har ni hittills använt partistödet?
– Vi har haft utbildningsdagar och möten. Vi har tagit hit folk detta. Vi har haft planeringsdagar, säger Elisabet Edlund.
– Vi har lagt pengar på möten, interna gruppmöten och medlemsmöten. Vi har köpt mackor och kaffe. Tidigare har vi också haft ett gruppledararvode, men det har vi tagit bort i år, säger Mira Wedenberg.
Båda partierna har också avsatt en del av det årliga stödet till valår.
– Det går åt mer pengar vid valtider, vi sparar en del till dem åren, säger Mira Wedenberg och utgår från att det gäller samtliga partier.