Polisen ger positivt besked: Här är det tryggt att bo

I Åtvidaberg känner invånarna sig trygga i sina närområden och få har utsatts för brott. Det visar polisens trygghetsmätning för 2022. Men det finns problem.

Kommunpolis Anna Bergman presenterar polisens trygghetsmätning i Åtvidaberg och levererar ett positivt besked: "Generellt är det ett fantastiskt resultat. Det visar att man upplever tryggheten som väldigt stor", säger hon.

Kommunpolis Anna Bergman presenterar polisens trygghetsmätning i Åtvidaberg och levererar ett positivt besked: "Generellt är det ett fantastiskt resultat. Det visar att man upplever tryggheten som väldigt stor", säger hon.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-11-10 05:00

– Åtvidaberg är en väldigt trygg plats att bo på, sammanfattar Mattias Geving, stabschef på kommunledningsförvaltningen när han tillsammans med kommunpolis Anna Bergman presenterar den trygghetsmätning som polisregion Öst genomfört tidigare i år.

Av 600 tillfrågade medborgare mellan 16 och 85 år svarade 378 personer på polisens enkät. 

Frågorna var många, bland annat om man utsatts för eller känner oro för våld eller andra brott i sitt närområde. Här fanns också frågor om problem i närområdet och frågor om upplevd trygghet. 

Resultatet redovisas i ett samlat problemindex. På en skala över problemnivå (från 0– 6) får Åtvidaberg 1,33.

– Generellt är det ett fantastiskt resultat. Det visar att man upplever tryggheten som väldigt stor, säger Anna Bergman och visar en tabell där samtliga frågeställningar på kommunnivå fått grönt ljus, det vill säga är inom nivåer som inte bedöms vara ett "påtagligt problem". 

undefined
Kommunpolis Anna Bergman och kommunens stabschef Mattias Geving är nöjda över polisens trygghetsmätning, men fortsätter gemensamt det trygghetskapande och brottsförebyggande arbetet som går under namnet "handslag för trygghet".

Men det finns problemområden. Trafiken sticker ut. 

  • 47 procent av de tillfrågade anser att bilarna kör för fort. 
  • 20 procent störs av buskörning.
  • 20 procent anser att trafikregler inte respekteras. 

Ett annat problemområde rör narkotika. 

  • 12 procent av de tillfrågade uppger att de ser narkotikapåverkade personer.
  • Nio procent svarar att de sett narkotikaförsäljning i sitt närområde.

När enkätsvaren delas upp i Åtvidaberg centrum och Åtvidaberg omland framträder en annan problembild.

I centrum svarar tio respektive tolv procent att de upplever att det finns bostäder som är tillhåll för alkoholister respektive narkotikamissbrukare. 

I omlandet svarar bara 37 procent att "polisen bryr sig om de lokala problemen". Den frågeställningen tolkar Anna Bergman som att polisen inte är synlig.

– Vi behöver bli bättre på att berätta vad vi gör, säger hon. 

undefined
Kommunpolis Anna Bergman presenterar polisens trygghetsmätning i Åtvidaberg och levererar ett positivt besked: "Generellt är det ett fantastiskt resultat. Det visar att man upplever tryggheten som väldigt stor", säger hon.

Resultatet av trygghetsmätningen innebär inte polisen och kommunen kan slå sig till ro. 

– Det finns medborgare som upplever otrygghet. De är värda att ta på allvar. Det finns utmaningar att ta tag i, säger Mattias Geving och betonar att Åtvidaberg fortsatt ska vara en trygg plats. 

Vad ska ni göra?

– Vi jobbar tillsammans med polisen med "Handslag för trygghet". Vi har nyligen samlat föreningsliv, näringsliv, nattvandrare och kyrkor till ett första möte för att gå igenom resultatet, säger Mattias Geving och fortsätter:

– Vi anställer också en trygghets- och säkerhetsamordnare, en ny tjänst som vi ska dela med Valdemarsvik kommun.

 – Vi vet att vi har otrygga miljöer som vi behöver jobba med.

Vilka platser handlar det om? 

– Stortorget och resecentrum. Men det gäller också sociala medier, framförallt för unga. 

Anna Bergman påpekar att polisen deltar i trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. 

Innebär det att ni kan ha mer polisresurser på plats i Åtvidaberg?

– Vi kan inte styra hur mycket resurser som helst till Åtvidaberg, men vi kan se till att göra rätt saker med de resurser vi har.

undefined
"Trygghet är en attraktivetsfaktor för en kommun, men den huvudsakliga nyttan är att medborgarna är trygga", säger Mattias Geving.

Till trygghetsmätningen lägger polisen också statistik över antalet anmälda brott under perioden januari till oktober för åren 2018 till 2022. 

Den visar att antalet anmälda brott sjunker, från som mest 177 brott under 2019 (januari till oktober) till 124 för 2022. 

Främst anmälda brott för 2022 (till och med oktober) är: skadegörelse (33), narkotika– innehav/bruk: (22), tillgreppsbrott (20), brott i parrelation (17) och stöld från butik (10).

Män tryggare än kvinnor

I trygghetsmätningen ställdes frågan "Är du trygg ute ensam sen kväll? 

77 procent svarade ja. 

Fördelat på kön framkommer att männen (88 procent) upplever sig tryggare än kvinnorna (65 procent).

Uppdelat på boendeform skiljer sig svaren. 

Bara 53 procent av de som bor i hyreslägenhet känner sig trygga ute ensamma en sen kväll mot 70 procent av de som bor i bostadsrätt och 81 procent av de som bor i villa. 

Källa: Polisens trygghetsmätning 2022 för lokalpolisområde Åtvidaberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!