Lång väntan över – byggstart i Grebo Norrby nästa år

En färsk dom i Mark- och miljööverdomstolen innebär klartecken för satsningen på ett helt nytt bostadsområde i Grebo Norrby. "Jättepositivt", säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

Här är en av kommunens tidiga visioner för nya bostadsområdet Grebo Norrby, alldeles vid sjön Ärlången. Skissen är från 2019 och har justerats.

Här är en av kommunens tidiga visioner för nya bostadsområdet Grebo Norrby, alldeles vid sjön Ärlången. Skissen är från 2019 och har justerats.

Foto: Åtvidabergs kommun

Åtvidaberg2022-11-16 20:00

Redan 2017 köpte kommunen 114 hektar mark alldeles vid sjön Ärlången. Planen har varit ett helt nytt naturnära bostadsområde, med både villor och flerfamiljshus för mellan 800 och 1 200 personer. 

Men kommunens planer mötte motstånd. Detaljplanen för den första etappen av området överklagades. I februari avslog Mark- och miljödomstolen ett överklagade från en privatperson med fastighet nära detaljplaneområdet.

Domen överklagades vidare till Mark- och miljööverdomstolen, som nu efter drygt ett halvår avgör saken. Fastighetsägarens överklagande avvisas. Domen kan inte överklagas i högre instans.

Vad innebär det? 

– Att detaljplanen vinner laga kraft och att vi kan börja arbeta med området, säger Klas Liljestrand, mark- och exploateringsingenjör på Åtvidabergs kommun.

undefined
Grebo Norrby ligger i eklandskapet och består idag av jordbruks- och skogsmark. I en första etapp ingår 78 tomter, varav 50 för villor, 27 för radhus och en för ett flerfamiljshus.

I avvaktan på dom har kommunen inte lagt onödiga resurser på projektet. Nu kan man trycka på startknappen. 

– Vi ska ta fram upphandlingsunderlag för vägar, VA, fiber och elnät. 

När kan det bli byggstart för nya bostäder?

– Jag har en förhoppning om våren 2023. 

I den första etappen ingår 78 tomter, fördelat på 50 villor, 27 radhus och ett flerfamiljshus. På kommunens lista för tomter finns 314 intressenter. 

Trots begynnande lågkonjunktur är kommunalrådet Thomas Lidberg (S) optimistisk om tomtförsäljning och nya invånare.

– Det finns ett stort intresse för området och vi har en gedigen planering för att komma igång snabbt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!