Skola polisanmäler kränkningar mot lärare – blockerar Tiktok

Alléskolans lärare och ledning hängs ut på sociala medie-plattformen Tiktok. 
I flera inlägg och klipp sätts de i krigs- och konfliktladdade sammanhang. 
– Olämpligt, säger rektor Maria Enerling.

Efter en allvarlig incident stänger Alléskolan nu av möjligheten att använda Tiktok och Snapchat på skolans nätverk.

Efter en allvarlig incident stänger Alléskolan nu av möjligheten att använda Tiktok och Snapchat på skolans nätverk.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2025-04-02 11:30
  • Alléskolan har polisanmält kränkningar mot lärare på sociala medieplattformen TikTok, där lärare och skolledning har hängts ut i krigs- och konfliktladdade sammanhang.
  • Skolan har även blockerat tillgången till TikTok och Snapchat på elevernas datorer, då de inte anses vara lämpliga läromedel i skolmiljön.
  • Trots polisanmälan har ärendet lagts ner av polisen på grund av brist på konkreta misstankar.

Alléskolans rektor för högstadiet, Maria Enerling kallar inläggen för incidenter. Under måndagen gjorde hon en polisanmälan efter en "incident" på ett Tiktok- konto.

– Man beter sig olämpligt och har skrivit olämpliga saker, förklarar hon.

Kan du säga vad dessa inlägg innehåller? 

– Det tänker jag inte göra. Jag vill inte kommentera nu, utan vill vara restriktiv med information. 

Varför vill du inte berätta mer? 

– För att det hände igår (läs måndagen, reds. anm.). 

Alléskolan är tydlig med att våra elevdatorer är ett läromedel, men Snapchat och Tiktok är inte några läromedel som ska vara i skolans värld, säger skolans rektor för högstadiet, Maria Enerling.
Alléskolan är tydlig med att våra elevdatorer är ett läromedel, men Snapchat och Tiktok är inte några läromedel som ska vara i skolans värld, säger skolans rektor för högstadiet, Maria Enerling.

Corren får på annat håll uppgifter om ett Tiktok-konto där inlägg ska ha handlat om lärare på Alléskolan. Det kontot leder oss vidare till ytterligare ett antal andra konton – bland annat fejkkonton där lärares namn och privata bilder använts.

Gemensamt för dessa är att lärare ställs mot varandra i en utmålad konflikt, till bilder av krig och världspolitiker. Ordet armé används flera gånger.

Det finns också AI-generade bilder och videor, bland annat på en lärare som drar av sig tröjan. 

I ett annat inlägg syns en person med uppsträckt hand till texten "Tillsammans tar vi ner Alléskolans äckliga system". 

Vi vet inte om det är dessa inlägg som skolan polisanmält, men flertalet av dessa ovan delades på Tiktok under måndagen. 

Uppgifter om tidigare inlägg har också kommit till redaktionen. Även de gångerna har det rört kränkande innehåll mot lärare.

– Det sker mycket kränkningar på sociala medier och vi behöver ta tag i det, säger Maria Enerling.

Under måndagen har skolan tagit kontakt med vårdnadshavare, vars barns namn synts på ett aktuellt konto. 

Skolan har också omgående tagit bort möjligheten för elever att på sina elevdatorer kunna använda sociala medieplattformar som Tiktok och Snapchat.

– Alléskolan är tydlig med att våra elevdatorer är ett läromedel, men Snapchat och Tiktok är inte några läromedel som ska vara i skolans värld, säger Maria Enerling.

"Det är lätt att ryckas med på nätet. Alla har inte så utvecklat konsekvenstänk. Det kan vara svårt att berätta om det råkat bli fel", säger skolchef Kristin Österström.
"Det är lätt att ryckas med på nätet. Alla har inte så utvecklat konsekvenstänk. Det kan vara svårt att berätta om det råkat bli fel", säger skolchef Kristin Österström.

Måndagens incident har också fått skolchef Kristin Österström att skriva direkt till vårdnadshavare med barn på Alléskolan. Hon vädjar till dem att prata med sina barn (se faktaruta med råd). 

– Det är lätt att ryckas med på nätet. Alla har inte så utvecklat konsekvenstänk. Det kan vara svårt att berätta om det råkat bli fel, säger hon. 

Det som inträffat är ett arbetsmiljöproblem. 

– Vi tar det på jättestort allvar, säger hon. 

Polisens presstalesperson Olle Älveroth uppger under tisdagen att polisen tagit emot anmälan, men lagt ned ärendet då det inte finns en konkret misstanke.

Skolchefens råd

I sitt brev till vårdnadshavare ger skolchef Kristin Österström samtalsunderlag till föräldrar: 

Berätta för ditt barn att samma regler gäller på nätet som utanför nätet. Prata om rättigheter och skyldigheter. Gå igenom vad som är okej och inte. 

Var närvarande i ditt barns digitala liv för att förhindra kränkningar eller konflikter som lätt kan uppstå. 

Nätet är en plats som ständigt förändras och det kan som vuxen kännas svårt att hänga med i allt som sker. Vi kommer inte att kunna skydda våra barn från alla risker på nätet. Men vi måste göra vårt bästa för att ge dem kunskap, verktyg och strategier så att de känner sig trygga på nätet 

Prata med ditt barn om att tänka efter innan hen skriver eller delar något på nätet. Kan någon bli ledsen, orolig eller rädd av det du skriver och delar?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!