Larmet: Risk för farliga slöjdlektioner

Efter incidenter i slöjden där elever riskerat att skada sig själv och andra kräver lärarfacken arbetsmiljöåtgärder.

Fel använda kan verktyg i slöjden bli en risk. På Centralskolan har flera tillbud skett.

Fel använda kan verktyg i slöjden bli en risk. På Centralskolan har flera tillbud skett.

Foto: Tord Olsson/Arkiv

Åtvidaberg2019-12-12 07:00

Sedan förra året har lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund fört en dialog med ansvariga rektorer kring slöjden på Centralskolan. 

Skolans slöjdsalar används både av elever på Centralskolan och Alléskolan.

Lärarfacken larmade nyligen i en begäran om arbetsmiljöåtgärd till kommunen om slöjdlärarnas arbetssituation. De skriver: "Berörda lärare har signalerat vid ett flertal tillfällen om att deras arbetssituation inte är hållbar på grund av utåtagerande elever". 

Av skrivelsen framgår att elever från mellanstadiet riskerat att skapa farliga situationer i slöjden samt att tillbudsanmälningar gjorts. 

Vad är det då som har hänt?

– Det har inte hänt något som slutat illa, säger Maria Njord Westerling, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

Tillsammans med Jennie Bäckström, ordförande för Lärarförbundet uppger hon att det i slöjdsalarna finns verktyg framme. 

– Knivar, stämjärn, strykjärn, nålar. Om de hanteras felaktigt så kan det bli farligt. Vi ser detta ur säkerhetsperspektiv för våra medarbetare och barn. 

Centralskolans rektor Maria Gullquist är ansvarig för arbetsmiljön för de lärare som arbetar på Centralskolan. Hon säger: 

–  Det är precis som facken säger. Det finns verktyg, som saxar och maskiner som kan bli farliga. Det är vissa saker som hänt och dessa kan ha påverkat undervisningen. 

Varken rektorn eller de fackliga representanterna vill av hänsyn till elever och personal gå närmare in på vad som skett. Gullquist konstaterar att ingen lidit fysisk skada, varken elever eller personal. 

Av begäran framgår att facken tillsammans med arbetsgivaren, kommunen kommit överens om en handlingsplan. Bland annat skulle resurspersonal vara med på lektioner. Insatser gällande elever skulle också ske.

"Dessa åtgärder följdes inte,"  skriver facken och kräver en rad åtgärder; exempelvis att resurspersoner följer elever med riskbeteende till slöjden och att en handlingsplan tas fram. 

"Om vi inte får tillfredsställande svar kommer vi att vända oss till Arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande"; skriver facken. 

Maria Gullquist uppger att dialogen fortsatt och att en ny handlingsplan håller på att tas fram. 

– Vår avsikt är att facken inte ska behöva gå vidare. Vi ser över rutiner och har gjort en del åtgärder. En handlingsplan blir snart klar. 

Karta: Centralskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!