1903 är ett tungt år i Åtvidabergs historia. Kopparverket, snickeriet och mejeriet går upp i rök.
Även 3000 ostar i mejeriet blir offer för lågorna. De smälter och sprider en bränd lukt i samhället.
– Undrar hur det luktade, säger Elisabeth Roos när hon besöker invigningen på fredagen och läser om de smälta ostarna i ett bildspel.
1903 var ett olycksår, men inget ont som inte för något gott med sig. 1904 inrättas det första organiserade brandväsendet i Åtvidaberg.
Sommarutställningen "Elden är lös" tar sin början 1903 och tar besökarna på en tur genom åren. Här passerar bilder på brandmän, hästdragna räddningsvagnar och bränder, liksom redskap som yxor, brandsprutor, vagnar och räddningsdräkter.
På Åssagården mellan Åssamuséet och Bruks- och Facitmuseum står två högblanka brandbilar parkerade.
Hasse Fallman, som jobbade inom Åtvidabergs räddningstjänst 1972 till 2009 öppnar dörren till den ena, en Chevrolet från 1957.
– Jo, den har jag åkt med till ett antal bränder. Den användes som ordinarie bil fram till 1980, sedan var den reservbil till 1985, säger han.
Gamle kollegan Roland Svensson, som var deltidsbrandman i Åtvidaberg 1967 till 1980 och därefter jobbade vid räddningskåren på Saab fram till 2001 har klara bilder av sin första brand.
– Fast då var det inte fråga om någon släckning. Vi eldade upp "Byggninga" på Gärdet vid Bysjön. Det var många hus man ville bli av med som vi var med och tände eld på.
Han minns också andra bränder, särskilt en gårdsbrand i Mormorsgruvan natten till en nyårsdag.
– Det var så kallt att slangarna frös. Vi hade 25 meter raka frusna stolpar. De fick tinas upp på Facit sen.
Hetare var det vid en gårdsbrand i Hällingsfall.
– Jag skulle spruta vatten på en gavel som det rök om. Det var så hett där jag satt, så brandchefen sa åt en kollega att spruta vatten på mig.
Utställningen väcker minnen. Men också leklust. På terassen i anslutning till museet står en gammeldags brandspruta till förfogande. Ann-Christin Kolsgård och Anne Hjulström tvekar inte att pumpa vatten och sikta på små fiktiva eldar. De siktar sådär och blöter ner Correns reporter innan de får ner träfigurerna.
– Elden är lös? Nej, den är släckt, skojar Kolsgård som tipsar barnfamiljer om att besöka utställningen.
Utställningen är öppen dagligen till och med den 14 augusti, kl 11–16. Arrangörerna Åssamuseet och Bruks- och Facitmuseet håller öppet under samma tid till gemensamt inträde om 50 kronor.