Lex Sarah för problem med hiss

Upprepade fel på hissen på Metallvägens gruppboende leder nu till att kommunen gör en anmälan enligt lex Sarah.

Skapar oro. Hissen som går mellan bottenplanet och gemensamma utrymmen på Metallvägens gruppboende är inte tillförlitlig, vilket skapar oro hos boende.

Skapar oro. Hissen som går mellan bottenplanet och gemensamma utrymmen på Metallvägens gruppboende är inte tillförlitlig, vilket skapar oro hos boende.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-10-18 12:45

Det är en diger lunta med närmare 20 avvikelserapporter som ligger som grund för en anmälan om allvarligt missförhållande/risk för allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.

Caroline Svensson, områdeschef för handikappomsorgen inom kommunen , beskriver i anmälan att problemen med hissen är återkommande.

Hon skriver: ”Gruppbostaden Metallvägen är inte tillgänglig för brukare som måste använda hissen för att komma till basen. Hissen är återkommande trasig och inte tillförlitlig”.

Gruppbostaden består av tre plan, med gemensamma utrymmen, den så kallade basen, på andra våningsplanet.

Hissen är placerad på utsidan om fastigheten och går mellan plan ett och två.

De brukare som bor på bottenplanet och behöver ta hiss till basen, har drabbats av återkommande fel och blivit fast i hissen då den stannat.

Corren beskrev för tre år sedan hur en kvinna och en anställd fick sitta i hissen under en timme i minusgrader.

Enligt avvikelserapporterna har problemen med hissen vållat mycket oro, men också hindrat personer från att ta sig till de gemensamma utrymmena och gemensamma aktiviteter.

”Goda levnadsvillkor enligt LSS (Lagen om stöd och service, reds anm.) kan inte säkras”, skriver Caroline Svensson i sin anmälan och pekar på att en bärande princip i LSS är självständighet samt målet att ”få möjligheter att leva som andra i samhället”.

Som förbättringsförslag skriver hon kort: ”Åtgärder av hissen omgående”.

– Vi måste kunna lita på hissen, säger Caroline Svensson.

Kommunens socialchef Marie Christiansson uppger att kommunen har en dialog med fastighetsägaren, Åtvidabergs Bostads AB.

Fredrik Klint, vd i Åtvidabergs Bostads AB säger till Corren att han lämnat flera förslag på lösningar till kommunen.

– Att det blir problem med hissen beror på att den är placerad på utsidan av huset och inte är uppvärmd. Jag har lämnat förslag på att bygga om och byta ut hissen, också så att den kan gå upp till tredje våningen, säger han.

Med förslagen följer en kostnad, uppskattningsvis på närmare en halv miljon kronor.

– Antingen betalar kommunen hela kostnaden eller så lägger vi det på hyran. Kommunen måste också bestämma sig för hur länge man tänker ha dessa lokaler och om man ska ha kontrakt som är på nio månader eller fem år.

Han fortsätter:

– Kommunen måste också bestämma om man tar restvärdet av en hiss om man lämnar lokalerna innan avskrivningstiden på 20 år. Det är så man löser dessa saker, säger han.

Fredrik Klint uppger vidare att hissen servas fyra gånger om året och besiktas en gång om året.

– Vi uppfyller lagkraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om