Linköpingsrektor tar över tungt politiskt uppdrag

Hon kom nyss in fullmäktige. Nu avancerar Jenny Enerby (S) och föreslås till ett av de tyngre politiska uppdragen i kommunen, som ordförande i utbildningsutskottet.

Jenny Enerby, rektor för Kärna skola i Linköpings kommun föreslås blir ny ordförande i utbildningsutskottet och leda det politiska ansvaret för Åtvidabergs skolor och förskolor. "Jag är väldigt ödmjuk inför det", säger hon under ett samtal hemma i villan som 2006 ledde henne tillbaka till Åtvidaberg.

Jenny Enerby, rektor för Kärna skola i Linköpings kommun föreslås blir ny ordförande i utbildningsutskottet och leda det politiska ansvaret för Åtvidabergs skolor och förskolor. "Jag är väldigt ödmjuk inför det", säger hon under ett samtal hemma i villan som 2006 ledde henne tillbaka till Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-01-02 05:00

Under året sa Jenny Enerby ja till att ställa upp på S-listan i valet till fullmäktige. Hon kom in på S tionde mandat och har just gjort sig hemmastadd i fullmäktige.

Hon är ny som politiker, men politiken har funnits med länge.

– Den har funnits i periferin för mig, säger hon. 

Hennes pappa är Lennart Haraldsson, kommunalråd för S under två mandatperioder (2007– 2014) med ett långt förflutet inom S i Åtvidaberg.

Är det pappa som fått dig in på den politiska banan?

– Jag är uppväxt och präglad av politik hemifrån. Vi har en gemensam grundsyn, jag och pappa. Inför valet kände jag själv att jag ville engagera mig. Jag är i det läget i livet när det passar.

undefined
Uppdraget som ordförande i utbildningsutskottet är på 40 procent. Jenny Enerby ska jobba kvar som rektor vid Kärna skola. "Jag kommer att få reglera min arbetstid", säger hon.

Till vardags är hon rektor för Linköpings största rektorsområde, Kärna skola i Malmslätt med 650 elever, från förskoleklass till årskurs sex.

– Jag har alltid varit i skolan. Inte gjort något annat, säger hon och ger en återblick från det att hon slutade grundskolan i Åtvidaberg.

– Jag tog studenten 1991 och kom in på lärarhögskolan i Karlstad. 1996 fick jag mitt första lärarjobb och flyttade till Arboga.

2006 lockades hon tillbaka till Åtvidaberg. En orsak: en gammal villa vid kanalen var till salu. 

undefined
Jenny Enerby flyttade från Åtvidaberg 1991, men kom tillbaka 2006. Då hade drömhuset på Ågatan blivit till salu. "Ett renoveringsobjekt", säger Jenny Enerby som har ett tydligt intresse av inredning och älskar att tapetsera.

– Ett renoveringsobjekt, ett hus jag drömt om, säger Jenny Enerby som sitter bekvämt med benen uppe i en av sofforna i vardagsrummet på Ågatan med utblick mot kanalen. 

Samma år som flytten fick hon en lärartjänst på Alléskolan. 2014 blev en rektorstjänst ledig.

– Jag blev tillförordnad och började rektorsutbildningen. Jag har alltid varit nyfiken på att kunna påverka, men det var tufft att kliva in i rektorsrollen och att få ett helt annat ansvar. 

2020 lämnade hon rektorstjänsten i Åtvidaberg och gick vidare till Kärna skola och Linköpings kommun.

– Jag ville se en annan kommun.

undefined
Jenny Enerby vill ta plats i debatten i fullmäktige. "Jag vill bidra med en annan kraft. Jag vill att man ska kunna komma till punkt i debatten."

När Jenny Enerby nu föreslås till ordförande för utbildningsutskottet med ansvar för kommunens skolor och förskolor samt en budget om 291,5 miljoner kronor, konstaterar hon att hon har både kunskap och erfarenhet, men att hon aldrig tagit uppdraget om hon varit kvar som rektor i kommunen. Det hade varit för nära.

– Jag tar med mig mina erfarenheter in i uppdraget, men mycket har ändrats sedan jag jobbade i kommunen. Vi har en ny förvaltning och en ny skolchef. 

Som rektor känner hon till utmaningarna. Några rör lokaler, det är tajt i både skolor och förskolor, samtidigt som det finns behov av tillgängliga lärmiljöer, det vill säga miljöer i skolorna som fungerar för alla barn.

Framåt ser Jenny Enerby kompetensbrist och svårigheter att fylla tjänster med behörig personal. 

undefined
Jenny Enerby, rektor för Kärna skola i Linköpings kommun föreslås blir ny ordförande i utbildningsutskottet och leda det politiska ansvaret för Åtvidabergs skolor och förskolor. "Jag är väldigt ödmjuk inför det", säger hon under ett samtal hemma i villan som 2006 ledde henne tillbaka till Åtvidaberg.

Till de utmaningarna läggs också beslutade verksamhetsmål. 

* För 2023 ska andelen elever i nian blir behöriga till gymnasiet öka, från dagens knappt 74 procent. 

* Elever i nian med minst E i alla ämnen ska öka, från dagens 54 procent. 

* Samtidigt ska alla enheter arbeta med att anpassa verksamheternas kostnader, eftersom de ekonomiska behoven inte fullt ut kunnat tillgodoses.

Dessutom, efter branden på Alléskolan ska nya lokaler för särskola utredas.

– Politiken ska vara med och ge förutsättningarna. Vi ska lyssna på vad verksamheterna behöver, vad som är viktigt och hur vi kan vara ett stöd.

Jenny Enerby ser sin bakgrund och yrkeroll som en fördel i det politiska arbetet. Hon kan skolan och ser att hon kan dra nytta av sina båda roller, som rektor och politiker. 

– Jag vet var man hittar information om resultat till exempel och hur man ska tolka det. Jag kan ställa frågor och jag kommer att lära mig vilka frågor politiker vill ha svar på.

Hon stannar upp lite och säger: 

– Jag är samtidigt väldigt ödmjuk inför uppdraget. Jag behöver lära mig det.

undefined
Jenny Enerby har fått frågorna förr. Är hon en påläggskalv inom S. Ska hon gå i pappas fotspår och bli kommunalråd? "Det är inget jag propsar på, men jag inser att detta kan vara det första steget. Jag är inte främmande för ett annat uppdrag."

Hon reflekterar också över uppdraget i fullmäktige. Som kvinna vill hon ta plats och uttrycka sig, men vet att få kvinnor idag talar i fullmäktige. Hon vill bidra till debatten, men inte genom att dra den i långbänk. 

– Jag vill att man kommer till punkt i debatten. Jag tycker att vi behöver få in fler röster. Jag hoppas att jag kommer gå upp i talarstolen, men jag kommer att vara noga med vad jag säger.

En fråga återstår. Jenny Enerby har fått den tidigare.

Ordförandeskap i tunga utskott har historiskt sett lett till kommunalrådsuppdrag. Är du under inskolning till en sådan post efter nästa val?  

– Det är inget jag propsar på, men jag inser att detta kan vara det första steget. Jag är inte främmande för ett annat uppdrag.

Jenny Enerby, 50 år

Aktuell: Precis kommit in i politiken och avancerar direkt till uppdraget som ordförande för utbildningsutskottet.

Bor: Sekelskiftesvilla i Åtvidaberg.

Familj: Man och tre barn.

Intressen: Älskar att tapetsera, har alltid projekt på gång. Orientering. Har haft en tävlingskarriär, men tränar nu på hobbynivå i OK Eken.

Drömmer om: Jag är på en väldigt bra plats i livet och får göra det jag vill, så jag drömmer inte om något annat.

Det bästa med Åtvidaberg: Närheten till allt och alla.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!