Den är tung som en tegelsten, boken "Spela fotboll bondjävlar, del 2" som Torbjörn Andersson bär i platskasse när vi ses utanför Sandelius konditori på Stortorget i Åtvidaberg.
Närmare 600 sidor om fotbollsklubbars betydelse för sina hemstäder,från 1950 fram till 2000-talets början rymmer lag som AIK, Hammarby, Djurgården, Assyriska och Syrianska, men också bruksorternas lag; ÅFF och Degerfors. Lika, men ändå olika.
– Degerfors har sitt järnverk, en annan mustighet och starkare identitet än Åtvidaberg. Här är det mera skötsamt, mera medelklass. ÅFF:s kultur byggdes inte från botten, utan från toppen när Elofsson på Facit ville skapa gemenskap. Det är ovanligt.
Torbjörn Andersson beställer kaffe, och överlåter åt biträdet i kassan att välja bakverk. Det blir en klassiker, en apelsinbåge som bakats på kondiset sedan det grundades på 50-talet.
Den saftiga sockerkaksbågen går hem hos en historiker och kulturvetare, som söker lokal identitet och till och med ser den i kakor.
– En sån har jag inte ätit någonannanstans, säger Torbjörn Andersson.
Han är idrottsforskare, lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola. Bosatt i Lund, sommarboende vid Omberg och med en del av sina rötter i Linköping.
– Jag bodde i Linköping när jag var sju till 19 år, säger han och tillägger att han har en klassisk bakgrund i stan.
– Pappa jobbade på Saab, mamma på sjukhuset.
Han blev tidigt fångad av fotbollen, men beskriver utan omsvep sina insatser på fotbollsplanen som usla. Istället lockades han av engelsk fotboll, av 70-och 80-talet:s Tipsextra i TV.
Favoritlaget var Leeds. Intresset för svensk fotboll var njuggt, tills den akademiska karriären gav honom chansen att dokorera i svensk fotboll. Den svenska offenlighetsprincipen, människors vilja att tala och rika folkrörelsearkiv gav en god grund.
– Jag fick en Sverigevurm.
Avhandlingen om fotbollens kulturhistoria i Sverige från 1800-talets slut till 1950 var klar 2002. Men Torbjörn Andersson var inte klar. Han hade fler frågor; om fotbollens betydelse för den lokala identiteten.
– Jag hade tänkt att det skulle bli en bok, men det svällde.
"Spela fotboll bondjävlar" kom ut i en del 1. Här ryms de rivaliserande storlagen i Skåne, men också Växjö och Göteborg. I uppföljaren, del 2 ges ÅFF och Åtvidaberg närmare 60 sidor, fyllda med ortens och ÅFF:s historia kopplat till politik, massmedia och supportrar.
– ÅFF går från att vara den mest sponsorstödda föreningen i landet till att bli en extremt folklig klubb, egentligen utan någon industri bakom sig. Man går från att vara den mest ofolkliga till den folkligaste.
Jämförelserna med Degerfors kanske inte smickrar. Lagets betydelse för den lokala identiteten är starkare i Degerfors, hävdar Andersson.
– Det är skillnad i identitet mellan Värmland och Östergötland. Mer generellt anses den lokala identiteten i Östergötland vara svag, lite oartikulerad.
I sin analys lyfter Torbjörn Andersson att orter kan dra nytta av lokal identitet.
– Den kan skapa vi-känsla och stolthet och få tuppkammen att växa lite, säger han.
Stående vid den gamla entrén till Kopparvallen skickar Torbjörn Andersson något som kan ge växtkraft åt tuppkammen i Åtvidaberg.
– Sveriges vackraste arenaentré, säger han.