Lyft för trafiken - och miljön

Nya vägen slingrar sig genom gammal industrimark och obebyggda trakter, men närheten till samhället är fullt påtaglig.

ÅTVIDABERG2004-04-30 08:38

Motor & Trafik har provkört nya förbifarten i Åtvidaberg, en 90-väg som förkortar bilresan till kusten och avsevärt förbättrar trafiksäkerheten genom samhället.

Boende utmed gamla riksvägen pustar säkert ut när trafiken nästan försvinner utmed husknuten. Det gör säkert även Linköpingsbilister, och andra bilister med för den delen, som slipper fartdämpande gupp när de ska ta sig till och från kusten.

Inte smärtfritt

Under de senaste åren har trafiken ökat genom samhället, och det är framför allt den tunga trafiken som är problemet. På Bruksgatan, med en dygnstrafik på 3 500 fordon, blir det exempelvis bara 1 300 bilar kvar när förbifarten öppnar den 18 maj. I dag finns omkring 9 000 fordon på hela genomfartsleden.

Nya förbifarten går genom orörd mark (nästan) och är ett lyft för trafiken, men också för miljön. Arbetet med vägen har inte varit smärtfritt. Från början ansågs vägbygget vara ett riskprojekt. Giftiga ämnen i marken under gamla sågverket gjorde att man fick gå varsamt fram.

-- Vi har haft nära samarbete med miljökontoret, och vid sjön fick vi inte gräva upp markjorden, eftersom risken var stor att slaggrester skulle komma ut i vattendragen, säger Birger Lind, som är projektledare på Vägverket.

Gång- och cykelbro

Förbifarten börjar vid nya rondellen vid stationen, där en ny cykel- och gångbro anlagts, med fjärrvärmeslingor i vägen som gör den underhållsfri på vintern.

Redan efter några hundra meter höjs hastighetsgränsen till 90 km/tim. På båda sidor om den nio meter breda vägen finns räcken av rör, som är så låga att sikten in mot samhället inte störs. Det är bara vid Ådalskulle där fallskydd, som även fungerar som bullerdämpande skydd mot trafiken, satts upp.

Vid Kraftverkskanalen och Håcklasjön har omfattande pålningsarbeten gjorts för att förstärka vägen och hålla vattnet på avstånd. Informationsplatsen, som ligger ungefär 1 500 meter in på den nya vägen, är egentligen ingen rastplats, men kan ändå fungera som en bensträckare efter många mil i bil. Det är också här som viltstängslet börjar, och fortsätter till utfarten på nuvarande riksväg 35. Vid Falla finns också en gång- och cykelväg, med tunnel under vägen

Vackrare väg

Tre kilometer ny väg går fort att åka. Med tanke på gamla riksvägen genom samhället, med fartdämpande gupp och högsta tillåtna hastigheter på 50 och 30 km/tim, är förbifarten en välsignelse.

Nya vägen är också vackrare (om nu en väg kan vara det) än den landskapsbild som tidigare förmedlades på avstånd.

En "träskmark" med vildvuxen flora har blivit en modern bilväg, för 120 miljoner kronor.

Fotnot: Det återstår en del kringarbeten innan vägen är helt klar. Den här veckan har man bland annat börjat lägga ett slitlager (asfalt) på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!