– Vi är duktiga på att prata ekonomi, konstaterar Mira Wedenberg, förstanamn på Moderaternas fullmäktigelista när hon tillsammans med partiets valledare Tommy Aarna och ordföranden Sverre Moum presenterar partiets valprogram.
Nu, när kommunen tagit sig igenom en ekonomisk sanering och nått en soliditet som nästan når medelkommunens, vill partiet prata om annat.
– Det är inte så att vi hej vilt kan spendera pengar, men med en bättre kommunal ekonomi med överskott kan vi ta nya ekonomiska mål och göra nya satsningar. Framförallt vill vi satsa på skola, vård och omsorg.
Mira Wedenberg talar om ökade resurser till skolan, för att fler elever ska få godkända betyg i årskurs nio, men också för att locka, behålla och utveckla personal.
Några utvecklingsområden nämns, till exempel tillagningskök så att maten lagas närmare barnen och att programmen på gymnasieskolan och vuxenutbildningen ska utvecklas för att möta näringslivets kompetensbehov. Vidare vill M införa en entreprenörsprofil på gymnasiet.
– Vi ligger lågt till i nyföretagande i kommunen. Vi vill öka nyfikenheten och ha en positiv attityd till företagande.
Inom vård och omsorg vill M göra satsningar, dels på att utbilda undersköterskor genom uppdragsutbildning och dels på trygghetsbostäder och gruppboenden.
Tänker ni att kommunen ska bygga bostäder för vård- och omsorgsbehov?– Nej, men kommunen ska vara med och vara en uppmuntrande part.
Mira Wedenberg gör en tydlig markering som avser bostäder. Kommunen ska inte bilda ett nytt kommunalt bostadsbolag.
– Kommunen har inte de finansiella musklerna till det. Vi måste hitta andra lösningar, som att ge byggherrar garantier och blockhyra. Jag tror dessutom att ett kommunalt bostadsbolag skulle stänga ute andra aktörer.
Därmed stänger M dörren till andra partier, som nosar på ett kommunalt bostadsbolag. Samma sak gör M med simhallen.
– Vi har inte en simhall i vårt valprogram. Vi går inte till val på en simhall, konstaterar Wedenberg och hänvisar till kommunens ekonomi och kärnverksamheter.
– Vi kan stötta initiativ däremot, tillägger Tommy Aarna.
M-programmet lyfter istället andra fritidsfrågor: utveckling av kulturcentrum, bibliotek med medborgarkontor, enklare stöd för föreningar och en plats för en attraktiv camping samt ställplats för husbilar.
Trygghetsfrågorna finns också med. M vill arbeta för att öka polisens närvaro och trycker på att räddningstjänsten ska vara kvar som idag.
M fokuserar också på "En attraktiv kommun", bland annat genom att jobba för att utveckla riksväg 35, centrum och de strategiska orterna samt öka medborgardialogen.
Under rubriken näringsliv framhålls lokala företag i upphandlingar och att kommunen ska ha en snabb och säker handläggning av exempelvis tillstånd.
Inom begreppet hållbar framtid vill M utreda solceller på kommunens fastigheter, laddstolpar för elbilar och sortering av hushållsavfall.
För M i Åtvidaberg är målsättningen att lokalt få bättre resultat än M på riksplanet samt att få fortsätta styra kommunen.
Vem vill ni samverka med?– Det kan vi inte säga i förväg. Vi är redo att samtala med alla som kommer in i fullmäktige om det, säger Sverre Moum.
Han avslutar med att lyfta de personer som återfinns på partiets valsedel.
– Här finns olika bakgrunder och erfarenheter. Jag tror att det kommer att bli stormigt framöver, med begynnande lågkonjunktur och befolkningsutveckling. Det gör skillnad om det är personer med kompetens och erfarenhet som ska styra Åtvidaberg.