Det var ett splittrat fullmäktige som förra veckan samlades för att ta beslut om bland annat kompletteringsbudget.
Endast presidiet och enstaka tjänstemän var på plats i fullmäktigesalen. Övriga var med på länk som vid de senaste sammanträdena. Orsaken till det, liksom till statsbidragen som fullmäktige skulle fördela i sin kompletteringsbudget, är pandemin.
Åtvidabergs kommun har, liksom övriga kommuner i landet, fått tillfälligt statsbidrag. Majoriteteten (S+C+V+L) gick redan i februari ut med hur man vill använda dessa medel. Det är satsningar på bland annat "heltid som norm" inom äldreomsorgen, slopande av delade turer inom vården, nya tjänster inom skola, vård- och omsorg, Näringslivscentrum, men också på nya tomter för industri och bostäder.
Moderaterna och Sverigedemokraterna markerade emot majoriteten med egna förslag.
Thomas Lidberg (S) försvarade majoritetens satsningar.
– Det är en förstärkning, i vissa fall på redan beslutade insatser. Vi kan uppnå högre kvalité eller snabbare genomförande, sa han och sammanfattade förslaget med att det på sikt ger ökade intäkter och lägre kostnader.
Som exempel nämndes arbetsmarknadenheten, där insatser ska få fler i arbete och minska kommunens kostnader för ekonomiskt bistånd.
Joakim Magnusson (C) framhöll också ökade intäkter och lägre kostnader. Han nämnde exempelvis att nya tomter för industri och bostäder gynnar både näringslivet och kommunen genom ökad inflyttning.
Tommy Aarna (M) ifrågasatte flera delar i majoritetens förslag och pekade bland annat på att fyra nya fasta tjänster inte är finansierade på sikt. Han blickade fram mot 2023, då statsstödet inte betalas ut.
– Ska ni säga upp alla fyra då eller ska ni öka skatten?, frågade han och fick svar från Joakim Magnusson att det kan finnas ekonomiskt utrymme för tjänsterna framöver.
M föreslog investeringar, bland annat på skollokaler, medborgarbudget och ny gruppbostad, före nya tjänster och driftkostnader.
SD ville bland annat se mer riktat stöd till näringslivet till följd av pandemin, dagliga kostleveranser inom hemtjänsten och ha en reservpott.
Något samtliga var överens om: extra stöd till föreningslivet och satsningar inom äldreomsorgen.
Slutligen antogs majoritetens förslag. KD gick på M:s förslag och reserverade sig liksom M och SD mot majoriteten.