Det doftar aptitretande av raggmunk på Åtvidabergs hotell och restaurang, eller Klintas som det kallas i folkmun. Här har det serverats raggmunk med fläsk sedan 1958.
– Varannan måndag. Jämna veckor. Det går inte att ändra på det, säger Thomas Collin som tillsammans med Nils-Erik Elf Svensson driver hotellet och serverar mellan 300–400 luncher varje dag.
Raggmunk är en klassisk östgötarätt. På hotellet är också råvarorna östgötska. Den rivna potatisen är odlad i länet.
– Vi har i flera år försökt att så långt det går ha lokala råvaror. De senaste åren har det blir mer, säger Thomas Collin.
Mest lokalt i raggmunkarna är mjölken och mjölet.
– Det kommer från Herrsäters gård i Värna.
Det lokala utbytet gynnar båda parter, i synnerhet i tider när mjölkproducenter slåss mot låga mjölkpriser.
– Det är billigare för oss att köpa mjölken från Herrsäter än från Arla. Samtidigt får gården mer betalt än om man skulle sålt till Arla.
Fläsket på tallriken har också ett nära ursprung.
– Det kommer från Wadstens Chark i Loftahammar, säger Thomas Collin och nämner fler nära leverantörer, som Bjursunds slakteri i Valdemarsvik som levererar nötkött.
Närproducerat har alltmer blivit en trend. Alltfler efterfrågar matens ursprung.
– Vi kan säga exakt vilken gård köttet kommer från. Vi kan svara på vad som finns i grytan, säger Thomas Collin.
För Åtvidabergs hotell och restaurang handlar viljan att köpa in närproducerat inte bara om att haka på en miljötrend. Lägre miljöpåverkan genom kortare transporter är visserligen ett argument, men också bättre kvalitét.
Nils-Erik Elf Svensson berättar om egna tester i köket. Lika viktmängd av kött, från närområdet respektive Tyskland, gav inte lika mycket på tallriken efter stekning.
– Mer av det tyska gick upp i fläkten, säger han och drar slutsatsen att billigare kött inte per automatik är mer ekonomiskt:
– Våra gäster ska bli mätta också.
Kvalitén på kött från mindre slakterier skiljer sig avsevärt från det som kommer från större, menar de båda.
– Man känner det redan på doften i stekpannan. Djuren har inte stressats vid slakten. Det ger ett bra, gott och mört kött.
Närheten ger andra fördelar:
– Små lokala producenter släpper inte från sig något dåligt. Det familjära är det mer kärlek i, säger Thomas Collin.
Fuskar ni aldrig?
– Jo, det händer. Vid större beställningar finns det kunder som hellre ser till pris. Då kan det bli tyskt kött.