Mer svenskt på tallriken

Kommunen tar tillbaka måltiderna i egen regi och ökar andelen svenska livsmedel på tallriken.

Svenskt. Majoriteten vill att kommunen ska öka andelen svenska livsmedel i den offentliga maten.

Svenskt. Majoriteten vill att kommunen ska öka andelen svenska livsmedel i den offentliga maten.

Foto: Åke Karlsson

ÅTVIDABERG2016-03-03 09:00

Det är huvuddragen i en kommande viljeriktning från S+M-majoriteten.

– Vi har en lång resa kvar, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) tillsammans med kommunalrådet Mira Wedenberg (M).

Kommunen har sedan tolv år lagt ut större delen av sin måltidsservice på Sodexho. Entreprenören har stått för nästan samtliga måltider inom förskola, skola och äldreomsorg.

Inför valet 2014 stod Elisabet Edlund, liksom representanter för övriga politiska partierna i Åtvidaberg, på Gamla torget och lovade en översyn av kosten. Samtliga ville ha mer svenskt och mer närodlat.

Trots utfästelserna förlängde kommunen kort efter valet avtalet med Sodexho. Några krav om svenskt eller närodlat ställdes inte. Majoriteten bemötte den kritik som följde med att man behövde tid för att samla in kunskap.

– Vi har ingen kunskap i kommunhuset, säger Edlund och förklarar att kommunen under åren med Sodexho inte haft egen kostchef eller sakkunnig.

Kommunalråden listar sin kunskapsresa. Man har besökt Vreta kluster och skolköket i Kinda, träffat LRF, Hushållningssällskapet, Sodexho och hållit workshop för samtliga partier. En konsult har också deltagit i arbetet. Mira Wedenberg ingår också i en regional grupp för livsmedelstrategi.

– Den stora frågan har varit om vi ska upphandla eller ta hem maten och driva det i egen regi. Vi har mer och mer gått in för att driva det själv, säger Edlund.

Avtalet med Sodexho går ut sommaren 2017. Före sommaren i år väntas majoriteten lägga fram förslag om inriktningsbeslut för driften och därefter börja arbetet med ett matprogram som ska ge svar på vad som ska serveras. I diskussionerna har nämnts svenskt, närodlat och ekologiskt.

– Vi vill öka andelen svenskt, säger Wedenberg och menar att svenska lisvmedel håller hög standard.

Samtidigt uppger hon att upphandlingsregler försvårar.

– Det är en utmaning att få till det vi vill och att få varan leverad utan att vi sticker ut från EU:s lagstiftning.

Elisabet Edlund gör en reservation:

– Vi har också vår ekonomi att ta ställning till.

Båda kommunalråden medger att det finns ideologiska skillnader mellan S och M vad gäller att ta hem måltiderna i egen regi, men att man är överens.

– En upphandling skulle kanske gälla under fem år, det låser fast oss. Vi vill ha en annan flexibiltet, säger Edlund.

– Vår grupp har landat i att vi utifrån påverkansmöjlighet gör bäst i att ha maten i kommunal regi, säger Wedenberg

Kosten i Åtvidaberg

Kommunen har sedan tolv år tillbaka avtal med Sodexho för mat till förskolor, skolor och äldreomsorg.

Avtalet förlängdes under 2015 och löper ut under sommaren 2017.

Kommunen har en pågående utredning om kommunens måltider efter sommaren 2017.

S och M kommer att föreslå en viljeriktning där kommunen tar tillbaka måltiderna i egen regi. Måltider till skolor, förskolor och hemtjänst planeras att lagas i storkök, medan måltider till särskilt boende ska lagas på plats.

Ett matprogram med kriterier för en kommande upphandling av livsmedel ska arbetas fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om