Det anser i alla fall Sören och Björn Franzén, pappa och son frÄn Bestorp, som Àr experter pÄ kolbullarna. De gör sina bullar efter ett gammalt recept och hjÀlper Mormorgruvans byalag som har arrangerat helgens familjedag med olika aktiviteter runt om gruvan.
PÄ grund av det ihÄllande regnet blev familjedagen inte en stor folkfest som arrangören hade hoppats, men de besökare som vÄgade sig dit blev inte besvikna. Familjen Franzéns kolbullar brukar vara en sann succé var de Àn lagas, enligt dem sjÀlva, Àven om nutidens mÀnniskor undviker en sÄdan kaloribomb.
â Koppargruvan behövde mycket kol som gjordes i kolmilor hĂ€r omkring. MĂ„nga mĂ€n jobbade dygnet runt med kolmila och de behövde rejĂ€l mat för att orka. Det var de som lagade och Ă„t kolbullar, sĂ€ger Björn FranzĂ©n.
En gÄng var Mormorsgruvans samhÀlle en levande by med skola, lanthandel och 500 invÄnare som alla pÄ ett eller annat sÀtt arbetade eller hjÀlpte till i gruvan. Nu bor cirka 30 personer hÀr.
â De förĂ€ndringar som har hĂ€nt i vĂ„rt land syns ocksĂ„ sĂ„ bra hĂ€r, berĂ€ttar Elisabeth Roos frĂ„n Mormorgruvans byalag.
Dagen till Àra var hon utklÀdd till Kristina Strömberg som levde i byn pÄ 1800-talet. Roos berÀttade mer om livet pÄ den tiden nÀr koppar bröts ut och om bybornas olika livs öde.
â Det var hĂ„rt liv. Kristina gifte sig tre gĂ„nger eftersom hennes tvĂ„ första mĂ€n dog i gruvan och hon förlorade flera av sina barn. Till slut emigrerade hon till USA 1873, berĂ€ttar Elisabeth Roos.