Vintern har passerat sedan vi besökte bagarstugan i Bersbo senast. Då spikades plankor på taket och listan över åtgärder för att rädda den över 200 år gamla stugan var lång.
Idag har våren kommit till gruvbyn. Åter hörs hammarslag. Fast tonen är en annan.
Nu är det ugnsmurarmästare Johannes Riesterer från Stockholm som håller i hammaren. I andra handen balanserar han en tung tegelsten. Med precision knackar han fram den form som behövs för att stenen ska passa exakt in i valvet över ugnsluckan.
– Inte svårt, säger han och lägger ett lager lerbruk på stenen innan han måttar in den i valvet.
– Man ska inte hålla på och korrigera. Stenen ska ligga där man lagt den, säger han.
Johannes Riesterer har tillsammans med Jimmy Svensson, murare från Åtvidaberg under veckan varsamt rivit ner ugnens front och baksida.
– Den som byggt ugnen murade ganska slarvigt, men han har provat nya idéer. Jag har aldrig sett en så gammal ugn med två valv, det är intressant. Han som byggde den måste ha varit pionjär, säger Johannes Riesterer.
Han är inte förvånad. Bruksområden som Bersbo drog till sig personer med nya kunskaper.
– Det är någon som snappat upp olika idéer och velat prova dem här.
Själv använder han sig av traditionella metoder i det antikvariska arbetet; gammalt tegel varvas med lerbruk. Jimmy Svensson som i sitt yrke mest arbetar med betydligt yngre hus och framförallt lägger klinker och kaklar, ler stort: – Det här är det roligaste jag gjort i jobbet. Att jobba med lerbruk ger en helt annan känsla, det är gudomligt att få hållas med det och att ha den bäste läraren, säger han.
Bagarstugan hör till Bersbo lärarbostad och ägs av Carina Jarhall, som har en bakgrund som byggnadsvårdare. Under förra året fick hon stöd från länsstyrelsen till en del av renoveringen av bagarstugan, som tros vara en av de äldsta byggnaderna i Bersbo idag.
Under hösten fick stugan bland annat nytt tak, nya vindskivor och takrännor. Mycket arbete kvarstår. Ugnen ska slammas, kåpan renoveras, väggarna ska lerklinas, golvet bytas och fönstren renoveras.
– Sen ska jag lära mig att baka i ugnen, säger Carina Jarhallövertygande och tillägger att hon är mån om att bagarstugan ska vara öppen för andra, genom exempelvis kurser.
– Det är viktigt för mig eftersom delar finansierats med offentliga medel.