Han är lång och hoppar hurtigt över ett och annat trappsteg i trapphuset i industrigallerian i Örsätter. I karriären har han tagit ett steg i taget, stannat en stund på varje, haft roligt hela vägen och fått utlopp för sin passion att utveckla sig själv och andra. Ibland har vägen bjudit på sidospår.
– Karriärsbanan har inte varit helt rak. Jag hade från början inte ambitionen att bli vd. Det kom senare i karriären, säger Kristoffer Asklöv.
Han har en kopp svart kaffe framför sig i vd-rummet på Scanfil. På en upplyst hylla tronar en mekanisk räknemaskin, ett sinnrikt stycke ingenjörskonst och ett arv från Facit, som med tiden blev Partnertech. Förra året köptes Partnertech upp av finska Scanfil och de svenska enheterna har just bytt namn.
I samband med namnbytet presenterades Kristoffer Asklöv som vice president operation, ett globalt uppdrag med ansvar för sex av Scanfils 16 fabriker i världen. Med det följer en plats i koncernledningen.
Inte oväntat sätter Kristoffer ordet ”spännande” på de nya uppgifterna och fortsätter: ”En väldigt rolig jätteutmaning”.
Känns det på något sätt skrämmande med ett så stort och viktigt uppdrag?
– Nej! Jag är inte rädd att ta ansvar, jag gillar det.
Kristoffer Asklöv är en sådan där genomtrevlig person. Han ger sig tid till småsnack med kollegor. Mitt i ett språng antar han en utmaning om att springa milen om någon månad, samtidigt som han hör sig för om läget i Åtvidaberg.
Han utstrålar effektivitet, kompetens, passion och engagemang, något som gett avtryck utanför industrigallerians väggar. Som nyligen i Mjölby, där han för skolpersonal föreläste om kompetensförsörjning och framgångsrikt ledarskap.
Han brinner för industrin, av att förmedla bilden av den som en karriärsväg för unga. Det har lett till ett stort engagemang i Industridag Östergötland, ett initiativ som skapar samverkan mellan skola och industri- och teknikföretag i regionen.
Ett syfte är att klara industrins framtida personalbehov. Lika stort är det för Kristoffer att få berätta för unga om det häftiga att få vara med i en process, från idé till tillverkning, på flera olika positioner.
Själv hade han andra tankar för yrkeslivet än industrin när det var dags att välja utbildning. Anlagen fanns där, Kristoffer var duktig i teknik, matte och fysik, men lockades av det militära.
I väntan på militärtjänstgöring började han läsa ingenjörsprogram i konstruktion vid universitetet i Linköping. Det blev ett och ett halvt års studier innan en 15 månader lång period i lumpen tog vid.
Han hann knappt lämna det militära innan Försvarsmakten kom med ett erbjudande om utlandstjänst.
– Jag hade tolv timmar på mig att svara.
Kristoffer sa ja till ett uppdrag som militärpolis och gruppledare i en internationell fredsuppehållande styrka i Bosnien. Uppdraget varade i sex månader.
– En liten del i ens liv, men ändå faktor 10 i hur det påverkade mitt fortsatta liv. När man ställs inför svåra beslut och utmaningar varje dag så sätter det avtryck och präglar en. För mig var det en positiv erfarenhet.
Tillbaka i Linköping fick Kristoffer plats på civilingenjörsprogram i industriell design vid universitetet.
Han kom tillbaka till studierna med större motivation. Läste 150 procent och gick in med full kraft i alla kurser. Hamnade efter examen som trainee på Toyota i Mjölby och modellerade förarmiljöer i truckar.
– Det var fantastiskt, jag hade stor passion för det jag gjorde.
Ledarskapet lockade, ändå tackade Kristoffer nej till flera förfrågningar från Partnertech i Åtvidaberg. Sen kom frågan om han ville blir chef för den olönsamma mekaniken. Året var 2008.
– Kollegor i Mjölby varnade mig, men jag såg möjligheter att få praktisera ledarskap och chefskap. Jag tänkte att: Ska man tränas så kan man tränas på ett tufft ställe.
Det blev tufft. Istället för att utveckla mekaniken tog Partnertech beslutet att avyttra den. Det blev ett stålbad.
– Jag fick vara med säga upp folk. I efterhand var det ett bra beslut. Vi byggde om Partnertech, gjorde stora förändringar som varit en framgång.
Kristoffer blev därefter projektledare, programchef och operationchef. Han deltog i ledarskapsprogram för talanger inom koncernen.
– Jag började jobba med mig själv och kände en vilja att gå vidare.
Förfrågan om vd-jobbet kom för snart fyra år sedan. Kristoffer stod med sin fru i hissen på väg upp till BB. Chefen hade ringt febrilt mellan värkarna när Kristoffer till slut ringde upp.
– Jag tänkte att det hänt något akut, men fick frågan om vd-jobbet.
Med en nyförlöst son tackade han ja.
Inför nästa steg på karriärsstegen kan han summera åren som vd.
– Det var som att hitta hem, här gick ljuset upp för att jag ska jobba med den här typen av ledarskap. Jag har fått en bild av vad som funkar, av vad som är ett framgångsrikt ledarskap.
Han återkommer till passion och engagemang och vikten av att leda sina medarbetare till just engagemang.
Hur gör man det?
– Genom att skapa transparens och öppna upp. Man måste bygga strukturer som tar tillvara transparensen. Då får man mycket större delaktighet. Har man en grupp där alla är engagerade för en en gemensam sak, då är man oslagbar.
Övertygelsen är stark.
– Jag lever efter och tror på detta. Det funkar i vilken bransch som helst, bara man hittar lösningar för att kunna vara transparent.
Även om Kristoffer Asklöv går vidare i koncernen kommer han även i fortsättningen att synas på nya Scanfil i Åtvidaberg. Han får övergripande ansvar för enheterna Malmö, Cambridge i England, Myzlowice i Polen, Hamburg i Tyskland och Atlanta i USA, men också Åtvidaberg.
– Nästa mål är att leverera i det nya, det är en jätteutmaning. För Åtvidabergs skull är det viktigt att vi lyckas positionera oss inom det nya bolaget.