Nej till språktest för att få jobb i kommunen

Det blev avslag på SD:s motion om språkkrav och språktest för nyanställda.

SD vill införa språkkrav och språktest för den som söker jobb inom bland annat äldreomsorgen. Majoriteten säger nej och menar att det redan är krav på nödvändiga språkkunskaper för att få jobb inom kommunens omsorger.

SD vill införa språkkrav och språktest för den som söker jobb inom bland annat äldreomsorgen. Majoriteten säger nej och menar att det redan är krav på nödvändiga språkkunskaper för att få jobb inom kommunens omsorger.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtvidaberg2021-03-05 05:00

I augusti förra året lämnade SD in en motion om språkkrav för anställda inom bland annat äldreomsorgen.

– Vi har pratat med en del personal och de som bor i äldreomsorgen, säger Jan Svensson (SD) och hävdar att det uppstått språkförbistringar mellan äldre och personal, som inte har svenska som modersmål.

Motionen togs upp i kommunstyrelsen i veckan. I en tjänsteskrivelse från kommunledningsförvaltningen framgår:  "Enligt motionen ”finns idag inga språkkrav alls i äldreomsorgen” vilket inte stämmer. För att kunna jobba i såväl äldre- som barnomsorg krävs goda kunskaper i svenska språket, just för att det är nödvändigt för att klara arbetet."

Förvaltningen trycker på att språkkunskaper säkerställs vid rekrytering av personal. De som saknar nödvändiga språkkunskaper får veta detta och får råd om vad den behöver göra för att nå kraven.

Jan Svensson delar inte förvaltningens bedömning och håller fast vid partiets uppfattning.

– Det är viktigt att man inför språkkrav för att undvika framtida problem.

M gav sitt bifall till motionen.

– Oavsett om det är problem eller inte, så är viktigt att det ställs språkkrav, säger Tommy Aarna (M).

Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) är oroad över SD:s uppgifter om språkbrister. 

–  Det är en bild som inte är sann. Språket är en av många kriterier för att man ska få jobb i kommunen, säger Magnusson och ställer sig bakom förvaltningens skrivelse.

Inom kommunens hemtjänst är frågan om språkkunskaper ständigt aktuell. Enhetschef Lisa Johansson uppger att tillräckliga kunskaper i svenska är en förutsättning för att få jobb.

– Jag känner mig trygg i att vi inte släpper igenom någon som inte klarar av språket, säger hon och fortsätter:

– Många av våra nyanlända som söker jobb har fallenhet för att jobba inom hemtjänsten. De har respekt för de äldre och ett bra bemötande, men kanske inte alltid kan svenska tillräckligt bra.

I en del fall kan arbetssökande, som bedöms lämpliga för jobb i hemtjänsten få språkpraktik. Det sker genom kommunens arbetsmarknadsenhet, ibland i kombination med studier.

–  De får ta rygg på någon i hemtjänsten och träna på språket och jobbet. Vi har handledare och en plan för praktiken. Jag säger också alltid att man ska se svensk TV och läsa nyheter på svenska. Det är viktigt att hålla igång språket.

Av runt 90 anställda inom hemtjänsten har en handfull svenska som andraspråk. Bland timvikarierna finns fler.

Motionen går nu vidare till fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!