Smutsigt och blött i djurstall – vatten läckte i flera år

En ko och flera nötdjur som stod uppbundna i ett djurstall kunde inte lägga sig på torrt underlag. 
Orsaken? 
Läckande vattenkoppar, som länsstyrelsen nu kräver att en djurägare i Åtvidabergs kommun måste åtgärda. 

Det var vid en djurskyddsskontroll 2022 som länsstyrelsen första gången noterade att vattenkoppar i djurstallet läckte. Då stod en uppbunden ko på blött underlag och var  "gödselförorenad på lår och buk till följd av den läckande vattenkoppen".

Det var vid en djurskyddsskontroll 2022 som länsstyrelsen första gången noterade att vattenkoppar i djurstallet läckte. Då stod en uppbunden ko på blött underlag och var "gödselförorenad på lår och buk till följd av den läckande vattenkoppen".

Foto: Berit Roald/TT

Åtvidaberg2025-03-19 17:00

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen har förelagt en djurägare att åtgärda vattenläckage och dålig hygien i sin nötkreaturshållning.
  • Flera kontroller har uppmärksammat läckande vattenkoppar och smutsiga, blöta liggytor för djuren sedan 2022.
  • Om bristerna inte åtgärdas kan det leda till ytterligare förelägganden, böter, omhändertagande av djur eller förbud att ha hand om djur.

Redan 2022 konstaterade länsstyrelsen vid en rutinkontroll att flera vattenkoppar i djurstallet läckte. 

Sedan dess har vatten fortsatt att läcka. 

Vid upprepade kontroller har nötkreatur stått på blött underlag. 

En ko som stod uppbunden hade på grund av läckan inte något torrt underlag att lägga sig på. Hon var enligt länsstyrelsen "gödselförorenad på lår och buk till följd av den läckande vattenkoppen".

Detsamma gäller flera ungdjur. Vid den senaste kontrollen i början på året hade uppbundna ungdjur smutsiga och blöta liggytor. De var måttligt till kraftigt gödselförorenade till följd av läckande vattenkopp.

undefined
Länsstyrelsen Östergötland kräver nu att en djurägare till att omgående underhålla och reparera vattenkoppar i sitt djurstall. Djuren ska också ha torra och rena liggytor.

Djurägaren svarade efter den senaste kontrollen att läckaget var åtgärdat. 

Trots det kräver nu länsstyrelsen i ett föreläggande att djurägaren ser till att nötkreaturens vattenkoppar inte läcker. De ska underhållas och repareras. 

Djurägaren ska också se till att hålla djurens liggytor torra och rena, för att förhindra att väta, urin och gödsel fastnar och torkar på djurens kroppar. Dessa så kallade gödselföroreningar kan orsaka klåda, eksem och gödselbrännor – en frätande reaktion som uppträder när gödsel och urin sitter kvar i pälsen en längre tid och tränger in i huden. 

I sitt beslut påpekar länsstyrelsen att uppbundna nötkreatur inte kan välja en annan plats att ligga på. 

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: "Det är inte acceptabelt att låta djuren bli lidande på grund av en vattenanordning i dåligt skick".

Föreläggande

Ett föreläggande enligt djurskyddslagen är ett beslut från länsstyrelsen som innebär att en eller flera åtgärder ska genomföras inom en viss tid. 

Länsstyrelsen kommer att följa upp föreläggandet för att kontrollera det som ska ha åtgärdats.

Länsstyrelsen kan besluta om ytterligare förelägganden, föreläggande med vite, omhändertagande av djur eller pröva frågan om förbud att ha hand om djur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!