Ny obemannad gårdsbutik räddade företaget från konkurs

När coronapandemin satte stopp för marknader blev Erik och Sara Carlsson tvungna att göra något för att undvika konkurs. De öppnade en obemannad gårdsbutik på Herrsäter gård.

Systrarna Gunilla och Carina Karlsson kom för att handla ostkaka. Men det blev också mycket annat.

Systrarna Gunilla och Carina Karlsson kom för att handla ostkaka. Men det blev också mycket annat.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Åtvidaberg2020-06-22 06:00

Syskonen Carlsson driver två företag på Herrsäter utanför Åtvidaberg – det ena är med lantbruket och mjölkkorna vars mjölk de säljer till Arla och det andra är ett mejeri med osttillverkning av den egna mjölken som de inte säljer. Syskonen brukade besöka marknader runt om i länet för att sälja sina produkter, men virusutbrottet ändrade det.

– Det tuffade på före corona och det kändes som om det gick bra även under vintermånaderna. Men i mars blev det som om någon hade släckt ljuset. Alla marknader blev inställda. För oss på mejeriet är marknaderna vårt levebröd. Försäljningen sjönk till noll och vi var tvungna att agera annars skulle vårt mejeriföretag konkursa, säger Erik Carlsson.

Först anslöt de företaget via sociala medier till en reko-producentgrupp som levererar produkter till konsumenter på flera utlämningsplatser i Linköping. Men den riktiga försäljningsuppsvingen kom med den obemannade gårdsbutik som öppnades i slutet av maj. På hyllorna finns det både egna produkter och från andra lokala producenter. 

– Det är roligt att få in andra producenters mat, det ökar utbudet. Vi hjälps åt, andra säljer också våra produkter. Man får testa i en mindre skala i början och se vad konsumenter efterfrågar. Vi är inte konkurrenter utan vi kompletterar varandra. Många kommer hit för att köpa ostkaka, men hittar också en hel del annat, säger han.

Under lördagen har flera personer besökt den lilla röda butiken och kommit ut lastade med varorna. Systrarna Gunilla och Carina Karlsson brukade tidigare handla Herrsäters produkter på marknader, men nu är det andra tider. Under helgen hittade de till gårdsbutiken.

– Det är bra att man kan komma och handla när man har tid, säger Gunilla Karlsson.

Och det är det som Erik Carlsson tror på, att kunderna värderar högt att kunna handla närproducerad när det passar dem. 

– Vi skulle inte kunna ha råd med en bemannad butik som är öppen varje dag, som den här är. Men man kan ringa om man behöver hjälp och det finns oftast någon i närheten som kan hjälpa till.

Hur är det med intresset för det lokalproducerade?

– Det ökar och nu i krisen förstod människor verkligen vad det betyder. I en kris kan man inte räkna med att maten kommer från utlandet som vanligt. Men för att ha närproducerad och svensk mat när det är kris, måste man handla lokalt även när det inte är kris. 

Karta: Herrsäter gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!