Vaktbolag får nytt uppdrag – ska synas mer om kvällarna

Kommunen förstärker trygghetsarbetet. Under våren får det vaktbolag som bevakar kommunens fastigheter ett nytt uppdrag –att vara mer synligt och ta fler kontakter.

Kommunens trygghets- och säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg leder "Handslag för ett tryggare Åtvidaberg". Han ger en positiv bild av läget: "Mycket talar för att det är tryggt här".

Kommunens trygghets- och säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg leder "Handslag för ett tryggare Åtvidaberg". Han ger en positiv bild av läget: "Mycket talar för att det är tryggt här".

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-02-10 20:00

– Vi utökar bevakningsuppdraget, säger kommunens stabschef Mattias Geving när kommunens brottsförebyggande råd, Å-BRÅ håller möte om brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. 

Knappt ett 20-tal personer från föreningsliv, Åtvids församling och andra organisationer, men även privatpersoner har samlats i fullmäktigesalen, för arbetet som går under namnet "Handslag för ett tryggare Åtvidaberg".

undefined
Annica Ekström och Marita Hallingström företräder det kommunala pensionärsrådet i trygghetsarbetet. Efter det första mötet ger de kommunens stabschef Mattias Geving positiv respons: "Det har gjorts mycket sedan förra mötet. Det har bland annat kommit upp bättre belysning", säger Marita Hallingström.

Ett liknande möte hölls under hösten. Då listades otrygga platser i kommunen, men också orsaker till otrygghet. En rad förslag på åtgärder gavs också. 

Är Åtvidaberg otryggt? 

– Jämfört med länet ligger Åtvidaberg bra till, säger kommunens trygghets- och säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg och förtydligar att kommunen har en låg andel anmälda brott.

– Mycket talar för att det är tryggt här.

undefined
Kommunens trygghets- och säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg leder "Handslag för ett tryggare Åtvidaberg". Han ger en positiv bild av läget: "Mycket talar för att det är tryggt här".

Kommunpolis Anna Bergman ger en liknande bild och tar stöd av både statistik över anmälda brott och en trygghetsundersökning. För att illustrera visar hon sammanställningen av undersökningen.

– I Åtvidaberg är det otroligt gröna siffror, det är bra. 

Men det finns problemområden; trafik och narkotika. Båda dessa har de senaste åren varit i fokus i kommunens och polisens gemensamma medborgarlöften.

För 2023 råder fortsatt fokus på trafiksäkerhet och narkotika, men också på trygghet.

undefined
Kommunpolis Anna Bergman medverkar i det trygghetsskapande arbetet. Hon säger att Åtvidaberg i den senaste trygghetsmätningen upplevs som tryggt, men att det finns problem att jobba med, främst kring trafik och narkotika.

Under mötet släpper kommunen en trygghetssatsning. Företaget Smart bevakning som kommunen idag anlitar för fastighetsbevakning får utökat uppdrag. 

– Vi ökar från tre till sex timmar per dygn. Väktare kommer att börja jobba tidigare under kvällen och vara synligare på ett helt annat sätt, säger Mattias Geving.

Markus Rosenberg från Smart bevakning deltar i mötet och förklarar: 

– Vi jobbar på liknande sätt i Valdemarsvik och Söderköping. Det har en poäng att vi börjar jobba tidigare på kvällen. Då kan vi prata med de som är ute och vara mer tillgängliga, till exempel för ungdomar.

undefined
Helene Bäckström, Ulla Lindén, Kirsten Alm och Anton Bergström Grabowska är överens om att inte utmåla ungdomar som en grupp som skapar otrygghet. De vill istället lyfta goda exempel.

Heléne Bäckström, vice vd i Näringslivscentrum ställer en fråga: 

– Hur ska ni skapa en bra relation med de unga? 

Markus Rosenberg lutar sig mot tidigare erfarenheter: 

– Vi ska inte jaga eller skuldbelägga. Vi ska synas och vara trevliga. Det bygger på social kompetens.  

I arbetet för ett tryggare Åtvidaberg har vissa platser pekats ut som otrygga. Mattias Geving nämner att områdesbevakningen kommer att utökas med dessa platser:

– Det gäller Stortorget, resecentrum, Preemmacken. Det är platser där man vet att många hänger. 

undefined
Under mötet samlar sig deltagarna i arbetsgrupper för att diskutera trygghetsfrågor.

Ungdomar är ett återkommande ämne under kvällen. Det handlar om behov av nattvandring, att tidigt se de som riskerar hamna fel och om platser som blivit tillhåll. Anton Bergström Grabowska, verksamhetsledare på kommunens ungdomsverksamhet 1357 talar för ungdomarna:

– Ju mer man pratar om ungdomar som problem, desto mer problem får man. Om vi i stället lyfter de ungdomar som gör något bra, så kan den lilla klicken som inte sköter sig försvinna. 

Han ger konkret exempel på unga motorburna, som i veckan med stöd av 1357 arrangerat stormöte med polis om trafiksäkerhet och trafikregler.

Från en av deltagarna hörs: "Ett sånt möte behövs för oss vuxna också".

En annan röst under kvällen handlar också om vuxna, som en förklaring till det svaga intresset för nattvandring: "Föräldrar sitter hellre hemma och dricker vin".

Anton Bergström Grabowska konstaterar: 

– När man stöter på problematiska ungdomar, finns det ofta problematiska vuxna också. 

Medborgarlöften 2023

Medborgarlöftena som ges av kommunen och polisen rymmer tre fokusområden:

*Trygghet: Trygghetsmätning, åtgärder, till exempel förbättrad belysning, samverkan med nattvandrare.

*Trafiksäkerhet: Trafiksäkerhetsdag på Alléskolan, information och kontroll med inriktning på trimmade mopeder och A-traktorer, arbeta mot buskörning, trafikkontroller. 

*Mot narkotika: Arbeta för att tidigt upptäcka ungdomar som riskerar hamna i missbruk, sprida kunskap om hur man får råd hjälp samt hur man tipsar polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!