- Det var väl optimistisk att ha som målsättning att vattenverket skulle gå i bruk direkt efter att byggnationen stod klar vid årsskiftet 2010/2011, eftersom man vet att det biologiska processen kan ta allt ifrån en månad till ett år, säger Pär Ericsson som är VD på kommunägda Åtvidabergs Vatten AB.
Detta är en fas i upprustningen av dricksvattenförsörjningen i Åtvidabergs kommun där man mellan perioden 2008 och 2012 haft som målsättning att bygga tre nya vattenverk.
42 miljoner
Upprustningen av de tre vattenverken har kostat 42 miljoner kronor varav 28 miljoner har gått till det nya vattenverket i Åtvidaberg och 6 miljoner till uppgradering av råvattenanläggning, ledningsnät och vattentornet. Resterande 8 miljoner har gått vattenverken i Yxnerum och Falerum.
Anledningen till att det tagit längre tid i Åtvidaberg är dels att den biologiska processen tar tid, vilket enligt Ericsson inte ska var något ovanligt, samt att man behandlar grundvatten som är mer svårbehandlat än ytvatten som varit fallet vid vattenverken i Yxnerum och Falerum.
- Syftet med behandlingen är att reducera vattnets innehåll av järn, mangan och organiskt material, vi vill även sänka hårdheten i vattnet bland annat för att minska vattnets egenskaper att lösa ut koppar ur rör och andra fastighetsinstallationer som idag hamnar i avloppsverkets slam och begränsar möjligheten att återanvända växtnäringen i slammet. I det nya verket finns även särskilda skyddsbarriärer för en eventuell framtida förorening bakterier, säger Ericsson.
Det äldre vattenverket i Åtvidaberg är sedan 60-talet men uppfyller fortfarande de kvalitetskraven som ställs, men bör byttas ut på grund av ålder och för att kunna nå ännu högre kvalité inför framtiden, menar Ericsson.
Väntar på besked
Enligt Ericson inväntar man nu besked om besiktning från totalentreprenaden som är ansvarig för inkörningsprocessen.
Ordförande i Åtvidabergs Vatten AB, Sverre Moum (M) säger att man i maj fick indikatorer på att det beräknades att tas i bruk i slutet på augusti, vilket även Ericsson bekräftar.
- Vi ska ha styrelsemöte i augusti och då får vi se hur det har gått, säger Moum.
Kommunens ordförande Lennart Haraldsson säger att förseningen är en helt nödvändig process för att uppnå en god kvalité på vattnet.
- Än så länge är vi nöjda med arbetet, säger han.
frida.andersson@corren.se