Debatten om kulturskolan gick het under 2015. Elever, föräldrar och allmänhet opponerade sig mot ett kommunalt övertagande och mot hur den nya kommunala kulturskolan skulle drivas.
Nu är turerna från 2015 över. Föreningen Kulturskolan i Åtvidaberg har inte längre kommunalt stöd och uppdrag att bedriva undervisning i musik och kultur. Ansvaret har gått över till kommunen.
Kulturskolans nya rektor Åsa Strömberg fokuserar på starten av den nya kulturskolan, men inte utan att blicka tillbaka.
Under höstterminen kunde elever i grundskolan ansöka om plats i den nya kulturskolan. Musikundervisning skulle ges främst i grupp, men även enskilt.
Omkring 50 barn nappade.
– Där är vi inte där vi önskar vara, säger Åsa Strömberg och syftar på att så få barn sökt till musikundervisningen.
Hon säger öppet att processen under förra året kan ha skadat allmänhetens tillit och förtroende till kommunen.
– Man har känt att man inte fått vara delaktig och att man inte fått de svar som man velat. Jag tror också att en del föräldrar och barn avvaktar med att anmäla sig, man vill veta vad för lärare vi ska ha och vilken verksamhet vi ska bedriva.
Hon säger vidare:
– En del elever har hittat privata alternativ för att fortsätta spela.
Av de 50 barnen har ett 30-tal anmält sig till den gruppundervisning som kommer att erbjudas två till tre dagar i veckan. Omkring, 20 barn har sökt enskild undervisning och tio av dem har även sökt till gruppundervisningen.
Av instrumenten är det gitarr och piano som lockat flest.
– Det blir en fråga för musiklärarna att lösa hur man ger undervisning i dessa i grupp.
Nästa vecka samlas den nya lärarkåren för att planera uppstarten. Kommunen har anställt tre pedagoger; Frida Svensson, som blir ny musikledare samt Stefan Karlsson och Simon Berggården. Tillsammans behärskar de flöjt, piano, brass samt sång.
– Det är tre breda rekryteringar. Samtliga är utbildade instrumentalpedagoger och de har lärarlegitimation. De är engagerade och brinner för detta.
Ett flertal av föreningen Kulturskolans pedagoger sökte tjänst i kommunen. Hur kommer det sig att ni inte anställt dem?
– Vi tycker att vi gjort de bästa rekryteringarna utifrån bredd och erfarenhet. Det har varit viktigt hur många instrument man klarar att undervisa i. Vi har också beaktat att de ska kunna röra sig mellan kulturskolan och de andra skolorna, det är en fördel att de har lärarlegitimation.
Utöver nyrekryteringarna kommer Mimmi Ericsson, som var anställd i föreningen Kulturskolan som pianopedagog och rektor, att erbjudas tjänst. Pia Mucchiano som undervisat i dans i föreningen kommer att ha danskurser i kommunens kulturskola.
Den nya kulturskolan saknar i dag lärare i stråkinstrument. Åsa Strömberg räknar med att kommunen kommer söka någon som kan ta en timanställning.
Undervisningen i musik kommer hållas på skolorna, men även i Mässen.
Nya nya kulturskolan kommer utöver musik och dans att erbjuda kurser i skapande; i bild och teknik. Intresset för teknikkursen har varit stort med närmare 50 ansökningar.
Sammanlagt har den nya kulturskolan 115 elever anmälda.
– Vi börjar i liten skala och ska försöka möta önskemål. Ju mer tiden går, desto mer kommer vi kunna ta ut riktningen, säger Åsa Strömberg och uttrycker en förhoppning om en växande verksamhet som med tiden kommer att utvecklas.
– Jag hoppas att alla kommer se och uppleva den nya kulturskolan som något bra, säger hon.