Kultur- och samhällsbyggnadsutskottet har sagt ja och föreslår kommunstyrelsen att göra kulturskolan kommunal igen.
Det har gått tio år sedan den kommunala musikskolan lades ner.Lika länge har den ekonomiska föreningen Kulturskolan i Åtvidaberg fått kommunala bidrag för undervisning i musik och kultur. För 2015 rör det sig om 1,4 miljoner kronor till verksamhet och 475 000 kronor för lokalerna i Mässen.
För drygt ett år sedan tillsattes en utredning om framtidens kulturskola. Kommunen hade upptäckt att man betalat bidrag utan att ha upphandlat de tjänster man lagt på Kulturskolan att utföra.
Den första utredningen möttes av protester och en namninsamling om att bevara Kulturskolan som den är.
Elever, föräldrar, privatpersoner, yrkesmusiker och organisationer uttryckte att man ville bevara Kulturskolan med undervisning såväl individuellt som i grupp. Man framförde vikten av utbildade pedagoger och uttryckte oro för att att Kulturskolan skulle komma att läggas ned och ersättas av studieförbund, med högre kostnader för undervisning.
Kommunstyrelsen tog fram en viljeriktning och fortsatte utreda. Samtidigt förlängdes avtalet med Kulturskolan till årsskiftet.
Med det senaste beslutet säger utskottets ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) att en kommunal kulturskola ska hålla sig inom samma ekonomiska ramar, det vill säga 1,4 miljoner kronor per år.
– Det får inte kosta mer, helst ska det vara billigare.
Kommunens utvecklingschef Raymond van der Heijden som lett utredningsarbetet kan inte precisera hur
– Vi har den budget vi har, inte mer.
När kommunstyrelsen la ett nytt utredningsuppdrag tidigare i år ville man ha svar på hur en framtida kulturskola ska fungera.
Raymond van der Heijden har inte tydliga svar för dagen och säger att förvaltningen arbetar vidare.
– Det är viktigt att vi ganska snart målar upp en bild av det nya och sätter igång med det med ny energi.
Den uppgiften kan falla på en verksamhetsledare, som får i uppdrag att förbereda för den nya kulturskolan, planera i detalj och forma ett nytt arbetslag.
– Det ska vara någon som kan leda vidare, utveckla och vara motor för utveckling. Jag räknar med att vi kommer annonsera ut en sådan tjänst.
Raymond van der Heijden ger några korta svar på andra frågor.
Hur blir det med Kulturskolans personal? Kommer de erbjudas kommunal anställning?
– Vi ska träffa dem nästa vecka och se hur många som vill hoppa på det nya. Det kommer bli en annan situation för dem. Anställningsformen kommer ändras, vi vill att lärarna ska vara tillgängliga även på korta lov och under sommarlovslägren. Det kan betyda att man inte kan gå på vanliga läraravtal.
Hur blir det med enskild undervisning?
– Det blir fokus på gruppundervisning. För de individer som inte kan vara i grupp kan det bli enskilt. Andra som vill spela individuellt får gå till studieförbunden.
Kommer elever från Åtvidaberg kunna lära sig spela instrument så väl att de framöver kan antas till musikutbildningar?
– Vi får hitta något sätt för att ta hand om extrema talanger, kanske genom donatorer som bidrar med externa stipendier.
Kommer ni att ta bort instrument från undervisningen?
– Det är svårt att svara på. Vi ser kvalitén i bredden, att fler barn får ta del av kultur. Det är inte bara musik, utan teater, dans, film, dj, cirkus.
Kommer ni att ta över Kulturskolans instrumentpark?
– Det är inte omöjligt att vi kan ta en del, men vi tänker använda mer digitala hjälpmedel, som digitala trumset istället för trummor och keyboard istället för piano.
Var ska den kommunala kulturskola ha sina lokaler?
– I skolorna. Det kommer berika skolorna. Det finns en tydlig och positiv vilja från barn- och utbildningsledningen att integrera kulturen i skolorna. Jag tror också att kulturskolan behöver ett hem och en scen, för det är Mässen bäst.
Kommer eleverna att märka någon skillnad?
– Det blir förändring. Ambitionen är att bygga en ny organisation där barnen kan hitta sitt eget uttryck. Det kommer inte vara utan barnsjukdomar.