Nytt dåd mot Trudy – högg med järnspett i konstverket

I januari brann delar av konstverket Trudy vid riksväg 35. På onsdagen sågs barn hugga med järnspett i själva Trudy. "Jag tror de tänker elda upp henne", säger konstnären Sissi Stahli.

Sissi Stahli vände sig direkt till kommunen efter att barn huggit sönder ena benet på hennes verk Trudy vid riksväg 35. Kulturutvecklare Maria Gullqvist och kultur- och fritidschef Ann-Sofie Löw delar oron för att någon kan ha skapat ett hål i skulpturen för att kunna tända eld på hela den frigolitfyllda glasfiberkroppen.

Sissi Stahli vände sig direkt till kommunen efter att barn huggit sönder ena benet på hennes verk Trudy vid riksväg 35. Kulturutvecklare Maria Gullqvist och kultur- och fritidschef Ann-Sofie Löw delar oron för att någon kan ha skapat ett hål i skulpturen för att kunna tända eld på hela den frigolitfyllda glasfiberkroppen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-03-23 17:34

Konstverket Trudy står i bikini och badmössa på ett gammalt slitet och fult brofundament alldeles vid riksväg 35. 

– Hon är älskad av många. En glädjespridare. Ett visitkort för Åtvidaberg, säger Sissi Stahli som står bakom konstverket i glasfiber med fyllning av frigolit.

I januari brann en del av konstverket, en bassäng på marken, upp. I askan, i och intill den smälta glasfibern påträffades flera sprayflaskor och burkar som innehållit brandfarliga vätskor. Branden polisanmäldes och rubricerades som anlagd. Händelsen var en i raden av lek med brandfarliga vätskor under vintern.

Under onsdagen skulle Sissi Stahli tillsammans med Åtvidabergsföretaget Rodeco, som tagit fram samtliga delar av konstverket; Trudy, bassängen och en cykel, mötas på platsen inför produktionen av en ny bassäng. 

undefined
Under onsdagen vid lunchtid sågs två barn hugga med järnspett i benet på konstverket Trudy. Konstnärern Sissi Stahli befarar att någon planerat skapa ett hål i frigoliten för att senare tända eld på hela skulpturen.

En timme innan mötet ser Mikael Swärd, projektledare på Rodeco som ligger på andra sidan 35:an hur två barn balanserandes på fundamentet hugger med järnspett i själva Trudy. Han sätter sig i bilen och kör mot platsen. När han kommer fram är barnen, som han uppskattar till 10 till 13 år, borta. 

– Det var ett stort hål i ena benet på Trudy. Någon har sågat bort 30 gånger 40 centimeter av glasfibern och slagit bort frigolit i hålet, berättar han. 

När Sissi Stahli kom till mötet klockan 13 blev hon upprörd, förfärad, arg, ledsen och rädd på samma gång. Känslorna är starka. 

– Varför ger någon sig på en skulptur som bara sprider glädje?, frågar hon sig. 

Både hon och Mikael Swärd befarar att den som hackat i frigoliten planerat att tända eld på Trudy. 

– Livsfarligt. Man kan skada både sig själv och andra, säger Sissi Stahli som kort efter upptäckten vände sig till kommunen som äger konstverket. 

undefined
I januari i år eldades bassängen till konstverket Trudy upp.

Oron för att någon planerat att elda upp konstverket delas av kultur- och fritidschefen Ann-Sofie Löw och kulturutvecklare Maria Gullqvist.

– Det är många lager i detta. Dels att någon ger sig på konstverket – en symbol för Åtvidaberg, dels faran för sig själv och andra, säger Löw och agerar tillsammans med Rodeco snabbt. 

Inom 20 minuter återkommer hon med en plan för åtgärder.

Skadegörelsen polisanmäls. Skadan på Trudy åtgärdas tillfälligt under seneftermiddagen. Hålet i benet täcks, så att frigoliten inte ligger öppen och riskerar att antändas.

– Vi ökar också bevakningen av Trudy med ronderingar av väktare fram till fredag morgon.

På fredag förmiddag kommer Trudy att tas ner från brofundamentet. 

– Det är första tillfället att lyfta ner henne med lyftkran, säger Ann-Sofie Löw. 

Skulpturen kommer därefter att köras till Rodeco för en fullständig översyn och rengöring. 

undefined
Barnen balanserade flera meter ovan mark på brofundamentet som Trudy står på.

Inför det beskedet blir Sissi Stahli lugnare. Samtidigt tänker hon på de som tidigare eldat upp bassängen och de som nu sågat och huggit i konstverket. 

– Föräldrar måste prata med sina barn. Det är en stor fara om de håller på så här. De kunde också ramlat ner från fundamentet.

Ann-Sofie Löw lyfter också tidigare brandfarliga lekar med sprayer. Hon är mycket allvarlig:

– De individer som gjort detta mår inte bra. Det är ett rop på hjälp och något som kommunen måste agera gemensamt på, säger hon och nämner att ansvaret delas av skolan, socialförvaltningen och kultur- och fritid. 

– Vi måste ta ett gemensamt grepp på vad vi kan göra för dessa ungdomar, säger hon. 

Trudy

I juni 2013 fick Åtvidaberg ett nytt konstverk utmed riksväg 35. 

Bakom fanns ett medborgarförslag om att riva ett fult gammal trasigt brofundament. Ur det föddes tanken att smycka bron med kvinnofigurer. 

Uppdraget gick till Sissi Stahli, känd för sina skulpturer av kvinnor, med stora rumpor och runda bröst. Åtvidabergsföretaget Rodeco anlitades för produktionen. 

Trudy är 3,2 meter hög. I konstverket ingår även en cykel och en bassäng. Cykeln har välts ner från bron och bassängen eldats upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!