Idag ska fullmäktige klubba ett nytt naturvårdsprogram för kommunen.
Det är ett gediget material som Göran Börkén på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning tagit fram. Han har skötselansvar för kommunens park- och skogsmarker och vikarierar som kommunekolog.
– Som kommun har vi ett ansvar för naturmiljön, enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken.
Göran Börkén motiverar naturvårdsprogrammet med en rad skäl och sätter fuktionen som kunskaps- och planeringsunderlag främst.
– Programmet är naturvårdens bidrag till de underlag som kommunen behöver, exempelvis vid exploatering eller i ärenden om exempelvis strandskyddsdispenser.
Med programmet följer en omfattande objektskatalog. Den rymmer 1205 områden, allt från solitära ekar till större odlingslandskap.
– Ett objekt är en signal om att det finns något värdefullt.
Jämfört med det tidigare naturvårdsprogrammet som antogs 2002 har antalet objekt ökat med närmare 500.
– Det intressanta är att veta att det många objekt och att de finns beskrivna.
De kan användas i samhällsplanering, som i kommunens översiktsplanering, av kraftbolag och Trafikverket, men också av allmänheten för tips om utflyktsmål.
Det riksintressanta eklandskapet med höga naturvärden finns mitt i tätorten, men kommunen bjuder på mycket mer. Göran Börkén som besökt eller passerat alla objekten i katalogen har svårt att lista några favoriter.
– Karaktärisktiskt för kommunen är mångformigheten. Vi har spricklandskapet med sina klara sprickdalssjöar, eklandskapet och stora fina barrskogsområden.
Han tar Corren med på en kort tur i Åtvidaberg. Vid Sockenvägen-Violvägen nära den välkända Skiteka, eller Sketeka, finns en ekdunge, där kommunen deponerat stockar av skilda träslag.
– Idén med att depåer som denna är att gynna den biologiska mångfalden. Död ved är bra för vedlevande insekter, vedsvampar, mossor och lavar.
På baksidan av sporthallen ligger en grov ekstock, som nyligen befriats från omgivande sly. Nu når solen fram till barken, och gynnar insekter. I en ek ett tiotal meter bort bor läderbagge, Östergötlands landskapsinsekt.
– Biologisk mångfald är ett komplext system. Olika arter är beroende av varandra. Om en eller flera arter dör kan det påverka andra.
Med naturvårdsprogrammet följer en rad strategier och förslag på åtgärder kopplade till nationella miljömål, som slåtterängar, fågeltorn och ekologisk infrastruktur.