Ocean Modules i medvind

Foto: Fotograf saknas!

åtvidaberg2005-01-22 00:00

Ocean Modules har på några år etablerat sig som ett av de ledande utvecklingsbolagen inom området undervattensteknik.

-- Vår affärsidé avviker. And-ra företag utvecklar produkter för nya områden och marknader. Men vi satsar på att utveckla hård- och mjukvaruprodukter på en redan existerande marknad. Framtiden ser ljus ut, förklarar Claes Drougge, som är en av företagets tre delägare och fortsätter:

-- Vi håller på och bygger ett företag som ska bli ledande inom vårt område och nu har vi tagit ett betydande kliv. Men det finns en lång historia bakåt. Vi är tre delägare som har jobbat med undervattensteknik sedan slutet av 1970-talet, säger han.

Undervattensfarkoster

Alldeles nyligen levererade företaget sex stycken kompletta uppgraderingspaket till Kust-bevakningens undervattensfarkoster "Phantom". Uppgraderingspaketet är unikt i sitt slag och omfattar ytenheter, pilotkontroller, kraft- och elektronikmoduler.

-- För första gången integreras och kontrolleras styr- och reg-lersystem, kraftförsörjning, kommunikationslänkar, video, sonar och undervattenspositionering och datainsamling i en enda vattensäkrad enhet, förklarar Claes Drougge.

Sjöugglans fader

Företagets övriga delägarna är Gunnar Wänström och Karl Johansson. Gunnar Wänström var pionjär på obemannade undervattensfarkoster och är Sjöugglans fader. Han var med och startade företaget Sutec i början av 80-talet och var då teknisk direktör. I dag tillhör Sutec Saab Bofors underwater systems i Motala där Gunnar Wänström senast var vd för Bofors underwater systems Australia.

Även Claes Drougge och Karl Johansson arbetade ett tag på Sutec, men hoppade av för att arbeta med egna företag.

Claes Drougge berättar att företaget skulle kunna ligga var som helst i världen. De hade tidigare sneglat på Malaysia. Men eftersom de övriga två var bosatta i Linköping och han själv mellan Linköping och Åtvidaberg, så blev det till slut här som företaget etablerades när han köpte en fastighet på Skogsvaktarevägen.

-- Vi var ofta här i samhället och handlade och det är en trevlig och näringslivsvänlig kommun, konstaterar Claes Drougge som ochså uppger att företaget köpte sina nuvarande lokaler på Fågelsången för ett år sedan.

Letar smuggelgods

Claes Drougge uppger att de har satsat mycket tid och pengar, vilket resulterade i en första serieorder med Kustbevakningen. Företaget har också fått ett underhållsavtal med Försvarets materialverk. Det gäller de militära varianterna av sjöugglan, som används bland annat vid jakt på minor.

-- Det sparkar igång nu under våren. Likaså ska vi i februari leverera uppgraderingsmoduler till Sjöfartsverket, säger Claes Drougge.

Han berättar att farkosterna används för att övervaka havsbottnar, till exempel vid miljöförstöring, att leta efter smuggelgods som dumpas från fartyg, eller efter drunknade männi-skor.

-- Vi kan erbjuda ett system som förlänger livslängden så att de fungerar tio år till. Det finns många fördelar med det när det ska sparas pengar, säger Claes Drougge.

Gigantiskt projekt

Delägarna i Åtvidabergsföretaget har också ytterligare ett företag, Ocean Modules Australia i Sydney.

-- Vi har blivit utvalda av det amerikanska försvaret för att delta i deras inköpsprogram. De valde ut 18 företag i hela världen och vi blev ett av dem, säger Claes Drougge.

Han berättar att programmet syftar till att skydda amerikanska fartyg i utländska hamnar. Utrustningen ska hålla koll på fartygsskrov och botten för att förhindra åverkan eller att fartygen sänks.

-- Det är ett gigantiskt projekt. Det är så stort att man inte ännu förstår vidden av det. Om två år kan det att se helt annorlunda ut här, säger Claes Drougge.

Claes Drougge menar att det verkligen har lossnat nu och att det kommer att leda till nyanställningar.

-- Vi har ringt runt till företag på orten för att hyra personal och vi har nyligen anställt en person och även haft praktikanter, säger Claes Drougge.

Företaget har också varit i kontakt med personer som kör undervattensfarkoster vid oljeplattformarna i Nordsjön. Någ-ra av dessa har man även intervjuat.

-- Men all produktion läggs ut på underleverantörer i Åtvidaberg, Linköping med omnejd. Kärnkunskapen ska dock finnas här med utveckling, konstruktion och tester. Vilket ger oss obegränsade möjligheter att expandera, säger Claes Drougge.

Han uppger att företaget även arbetar med operativ verksamhet för att hålla sig ajour och kunna förbättra tekniken.

-- Vi hjälper till exempel kraftbolag uppe i Norrland och kärnkraftverk med undersökning av deras undervattenstunnlar och vattenbassänger.

Under året har företaget också provkört Kustbevakningens undervattensfarkost Phantom med företagets nya uppgraderingsmoduler i Bysjön.

-- Solkanonklubben har varit väldigt tillmötesgående och vi har bland annat fått låna deras sjösättningsramp, säger Claes Drougge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om