Olika regler för fyrverkerier före och efter tolvslaget

Precis efter tolvslaget gäller nya lokala ordningsföreskrifter i Åtvidaberg. Den som vill fira in 2022 med fyrverkerier i de flesta av kommunens tätorter måste ha polistillstånd– i alla fall efter kl 00.00.

Den som vill skjuta iväg fyrverkerier i de flesta av kommunens tätorter måste enligt kommunens nya lokala ordningsföreskrifter ha polistillstånd efter kl 00. Några sådana har inte kommit in till kommunen. Den som bryter mot ordningsföreskrifterna riskerar böter.

Den som vill skjuta iväg fyrverkerier i de flesta av kommunens tätorter måste enligt kommunens nya lokala ordningsföreskrifter ha polistillstånd efter kl 00. Några sådana har inte kommit in till kommunen. Den som bryter mot ordningsföreskrifterna riskerar böter.

Foto: UNT Arkiv

Åtvidaberg2021-12-31 08:00

Ibland kan det vara lurigt att hålla reda på regler och föreskrifter. Inför årsskiftet gäller det att vara observant på  två olika lokala ordningsföreskrifter. 

Låter det rörigt?  Kommunens stabchef Mattias Geving reder ut vad som gäller: 

– Fram till kl 24 på nyårsafton gäller de gamla reglerna. Man får skjuta raketer fram till kl 24. Efter kl 24 krävs polistillstånd.

Det är en kortfattad beskrivning. 

En sak om gäller både före och efter tolvslaget är att det inte är tillåtet alls att använda fyrverkerier och pyroteknik på och runt Stortorget (området innanför Järnvägsgatan, Stenhusgatan, Theodorsgatan, Adelswärdsgatan och Oxtorgsgatan).

Före tolvslaget är det tillåtet att skjuta av fyrverkerier från kl 18 fram till 00 i kommunens områden.

De nya föreskrifterna är hårdare och gäller från kl 00, precis när det nya året rings in och himlen brukar fyllas av fyrverkerier. 

– Då krävs det polistillstånd. 

Det gäller för den som tänker att skjuta iväg raketer i Åtvidaberg, Berg, Falerum, Björsäter och Grebo – kartor över gränser finns på kommunens hemsida.

Någon informationssatsning kring de nya reglerna gör kommunen inte. 

Varför inte? 

– Min förhoppning med att inte gå ut med information var att man skulle tro att ett tidigare beslut om polistillstånd gäller, säger Geving. 

Avsikten var att nya föreskrifter skulle gälla före 2022. Efter medborgarförslag och synpunkter kring fyrverkerier ändrade fullmäktige reglerna i september, men fick bakläxa av länsstyrelsen som upphävde de nya föreskrifterna. 

– Länsstyrelsens motivering var att reglerna var otydliga och för långtgående, förklarar Geving. 

I mitten av december tog fullmäktige omtag och preciserade sitt beslut med kartor över de områden som det krävs polistillstånd för.

Enligt Mattias Geving får kommunen ta del av sökta polistillstånd. 

– Det har inte dykt upp några i posten, konstaterar han. 

Kan man tolka det som att det kommer vara fritt från fyrverkerier efter kl 00? 

– Rent krasst är inte de lokala ordningsföreskrifterna det mest kända. De har en begränsad påverkan, men kan bidra till att höja medvetenheten och försiktigheten.

Men, helt okända är reglerna inte. I sociala medier har de nya föreskrifterna diskuterats.

– Jag såg det och det gjorde mig varm i hjärtat, säger Geving. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!