Oppositionrådet får nytt uppdrag

Det finns goda och starka krafter på landsbygden. De tänker Tommy Aarna ta vara på i sin nya roll som ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland.

Tommy Aarna, oppositionsråd i Åtvidabergs kommun valdes i förra veckan till ny ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland.

Tommy Aarna, oppositionsråd i Åtvidabergs kommun valdes i förra veckan till ny ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-04-24 14:00

Till vardags är han oppositionsråd i Åtvidaberg, ett uppdrag som motsvarar en 40-procentig tjänst. Partipolitiskt hör han hemma inom Moderaterna. 

När Tommy Aarna nu tar över ordförandeskapet i Hela Sverige ska leva Östergötland markerar han en opolitisk hållning. 

– Det finns alla partifärger i Hela Sverige ska leva Östergötland. Men vi pratar aldrig partipolitik eller ideologier. Vi är samstämmiga om vad vi vill med landsbygden, säger Tommy Aarna. 

Han har varit engagerad i organisationen under flera år och varit vice ordförande under många år.

– Hur många år har jag inte koll på exakt, säger han och skrattar lätt. 

Han efterträder Pia Tingvall, Kinda, som varit ordförande i avdelningen under lång tid. 

– Någon räknade fram att det var 14 år, säger Pia Tingvall som de senaste åren flaggat för att hon vill lämna uppdraget åt nya krafter: 

– Det känns jättebra att lämna över. Vi har en bra plattform och ett bra läge med personer som har ett stort engagemang, säger hon. 

Tommy Aarna siktar på att utveckla arbetet för landsbygdsutveckling, i samverkan med de 120– 130 utvecklingsgrupper som finns i länet. 

undefined
Tommy Aarna, oppositionsråd i Åtvidabergs kommun valdes i förra veckan till ny ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland.

– Det finns en enorm kraft i landsbygden. Det är roligt när man är med och tar tillvara människors krafter, säger han. 

Länsavdelningen kan gå in och stötta utvecklingsgrupperna i deras arbete, bidra med projektmedel, söka externa medel, exempelvis genom Leader och synliggöra goda exempel. 

Tommy Aarna talar engagerat om lokala drivkrafter.

– Vi har gått från att sitta och säga: "kommunen borde hjälpa till", till att själva göra. 

Själv är Tommy Aarna uppvuxen i Linköping, i Berga. Han flyttade senare till Linghem och runt år 2000 till Björsäter. 

Då hade han inga planer på att bidra till landsbygdsutveckling, men hamnade ganska snart i byalaget. 

– Det handlade mycket om att lyfta blicken och göra strategiska planer. Det ledde till att vi tidigt fick bredband och varit med och tagit fram Kärringträtteberget (naturnära tomtmark, reds anm). Vi skapade ett kvinnligt företagshotell, som senare blev ett gym. Det går att påverka. 

Engagemanget i länsavdelningen ändrar inte Tommy Aarnas politiska arbete. Han sitter kvar som oppositionsråd. 

– Vi har gjort en uppdelning i styrelsen eftersom min tid är begränsad. Jag kommer att hålla mig regionalt, medan vår vice ordförande Eva Lindblad, Ulrika ska jobba med det nationella.

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva är en ideell förening som bildades 1989 i samband med kampanjen "Hela Sverige ska leva".

Föreningen är partipolitiskt obunden och tar ett helhetsgrepp kring landsbygdsfrågor. Den är en medlemsförening för lokala utvecklingsgrupper av olika slag, som alla arbetar för sin bygds bästa. 

Föreningen har 24 länsavdelningar som samordnar och driver gemensamma frågor på regional nivå och finns till hands när de lokala grupperna i länet vill ha stöd och råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!