– Det kan vara så att vi ger Corren världens scoop nu, nämligen att vi alla kedjar fast oss och förhindrar det här, sade en åhörare under mötet.
Trafikverket har beslutat att en bro som är viktig för trafiken in i bygden ska renoveras under tio veckor, med start i augusti. Den omledningsväg som Trafikverket hänvisar till innebär en omväg på 40 minuter. Från Borkhult och Yxnerum tar det redan innan 44 minuter att pendla in till Linköping.
De boende i området menar att informationen kring renoveringen varit bristfällig och att den kommit för sent. Trafikverket erbjuder en tillfällig gångbro, men ingen provisorisk bro för biltrafik. Detta kritiserades på mötet, då omledningsvägen innebär stora besvär för såväl egenföretagare och kommunala tjänster som skolskjuts och sophämtning.
De två representanterna från kommunen fick svara på frågor utifrån en lista som de boende i området hade sammanställt. Kommunen menar att de kommer kunna lösa offentlig service trots omvägen. Något som de boende tvivlade på.
– Räddningstjänsten kanske kan åka från Östra Ryd. Men med ambulansen från Valdemarsvik, då hinner man dö två gånger innan den kommer fram, sade Pia Aspenström som varit drivande i att få till mötet.
Frustration över hanteringen av landsbygden var tydlig.
– Om det här hade inträffat vid en stad hade det inte varit något snack om det, sade Henric Nilsson som även han varit drivande i att få till mötet.
– Vi har inga gatlyktor en gång. Men vi betalar ju skatt som alla andra, fyllde Pia Aspenström i.
Den enda informationskällan de boende fått är ett A4-papper som satts upp på en anslagstavla i området för tre veckor sedan. Den har satts upp av Svevia, som fått i uppdrag av Trafikverket att utföra renoveringen.
– Det var väl senast på femtiotalet man satte upp en lapp på en anslagstavla, sade en mötesdeltagare.
De boende i området motsätter sig inte själva renoveringen, som är en del av ett kontinuerligt underhållsarbete. Problemet ligger i den lösning som Trafikverket erbjuder under tiden vägen är avstängd.
Mötet blev också ett konstruktivt sådant. De boende framförde ett förslag om en provisorisk bro som de uppmanade kommunen att ställa sig bakom.
Mattias Geving, tillförordnad kommundirektör i Åtvidabergs kommun, svarade på frågor från Corren efter mötet.
Kan kommunen vara med och stötta en provisorisk bro?
– Om vi får med Trafikverket, för det är ändå de som äger vägen. Vi kan vara behjälpliga att presentera lösningen för Trafikverket och till och med finansiera delar av det eftersom vi får minskade kostnader. Men det förutsätter att vi hittar en genomförbar lösning, säger Mattias Geving.
Borde det vara kommunens ansvar att hitta alternativ?
– Nej det tycker jag egentligen inte. Vi har vårat uppdrag att utföra offentlig service och det ska vi göra oavsett om det finns en bro eller inte.
Mattias Geving förklarar att den bristfälliga informationen kan bero på missförstånd.
– Det är Trafikverket som har beställt åtgärden. Sedan upplevde vi att det var otydligt mellan oss och Trafikverket vem som skulle ta på sig och informera dem som bor här ute. Vi anser i grund och botten att det är Trafikverket som ska stå för det. Trafikverkets utförare ansåg att kommunen skulle vara behjälplig med det.
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Hade vi vetat att det var otydligt mellan oss och Svevia så kunde vi tydliggjort vem som gör vad, säger Mattias Geving och fortsätter;
– Vi var i kontakt med Svevia redan förra veckan när vi förstod att folk var upprörda. De konstaterade att de även från deras sida har brustit i rutinerna. Trafikverket är inte riktigt lika missnöjda för de har lagt över det här på Svevia, så de menar att det är Svevia som har brustit, säger Geving.
Trafikverket var inbjudna men medverkade inte under mötet och har inte gått att nå när Corren sökt dem.
Svevia hänvisar frågan vidare.
– Vi följer de avtal som står i själva upphandlingen och avtalet med Trafikverket. Det är de som är beställare och dem som vi gör jobbet åt, så de svarar på frågorna i första hand, säger Sofia Eriksson, marknads- och kommunikationschef på Svevia.
Vad som händer med brorenoveringen återstår att se, men de boende var eniga om att den nuvarande lösningen inte kommer fungera.
– Allt är uselt! Och får du skriva ”för jävligt” så gör det med, sade en mötesdeltagare till Correns reporter efter mötet.