Rena hästjobbet på Hästkullen

På Hästkullen i Falerum driver systrarna Sara och Elin Andersson varsitt företag i hästbranschen. Förra året sålde de runt 100 hästar och omsatte miljonbelopp.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-07-01 09:00

Medan 50-talet hästar fridfullt betar i hagarna runt Hästkullen pågår febril aktivitet på gården.

Elin Andersson, som fyller 21 år i helgen och Sara Andersson, 22 år har precis visat hästar för spekulanter. Mamma Ulrika rattar en hjullastare, pappa Joacim och morfar Bengt Hammarström sätter plintar till ett hett efterlängtat ridhus.

– Vi har sagt i tio år att vi vill bygga ridhus, säger Elin och blickar rättframt tillbaka på den senaste vintersäsongen:

– Det var rätt så pissigt att rida tio, tolv hästar om dagen i 20 minusgrader. Vi saltade, sladdade och harvade paddocken flera gånger om dagen.

Nästa vinter kan de träna sina hästar inne. En dröm, ett ridhus med måtten 23 gånger 65 meter med tillhörande maskinhall växer fram. Det är en investering på runt två miljoner kronor, trots att hela familjen gör stor del av arbetet själva.

Systrarna Andersson har haft stora sportsliga framgångar på hoppbanorna, både på ponny och häst och har bokstavligen ridit sig till den senaste investeringen och flera andra satsningar på gården de senaste åren; som nya stallar och skrittmaskin.

– Vi sålde två hästar för att kunna bygga ridhus, säger Ulrika.

Elin berättar om en av sina tidigare stjärnhästar, Geena Davis som hon redan som junior lotsade till start i 1,50-klasser. Efter en Grand Prix-hoppning i Flyinge sålde Ulrika hästen per telefon till en av landets främste ryttare.

Sara som mist hästar innan stora finaler fyller i:

– Jag åkte på nationell tävling med fem hästar. Det slutade med att vi sålde två. Så är det.

Ulrika tittar in i sadelkammaren, där rosetter och plaketter från tävlingar täcker väggarna.

– Det har varit en hård skola för tjejerna. Vi har inte haft pengarna att köpa färdiga hästar. Vi har fått sälja för att driva detta vidare.

Systarna har talang att ta fram det bästa ur varje häst och att utbilda hopphästar till de högsta klasserna. Sara åkte som tonåring till Tyskland som unghästbildare och beridare vid ett av de större handelsstallen. Elin stannade kvar hemma och hade tolv hästar, varav flera tävlingshästar på hög nivå, i stallet.

– För att finansiera tävlandet började mamma och jag sälja hästar. Det var som en hobby först, säger Elin.

Nu har det blivit affärsverksamhet. Systrarna driver varsitt företag, men marknadsför sig under samma namn, Stall Hästkullen. De köper in, utbildar, tävlar och säljer runt 100 hästar om året. Kunder kommer från hela landet, men även spekulanter Canada, USA och Tyskland hittar till Falerum.

Ungefär en gång i månaden rattar Sara lastbilen, med plats för sju hästar, till Holland.

– Vi köper kvalitetshästar, sporthästar för hoppning av ett försäljningsstall, berättar Sara.

– Ibland kör vi två lastbilar och ibland får vi ta hem nya hästar med transportör, säger Elin som efter födelsedagen får ta eget lastbilskort.

I takt med att verksamheten vuxit har stallarna på Hästkullen fått byggas ut. Tjejerna lyfter fram familjens roll.

– Mamma, pappa, mormor och morfar bor också här och hjälper till. Farmor och farfar bor i Börsebo och har beten för våra avelsston.

Tiden tickar och ridhusbygget pockar på. Innan helgen måste allt grundarbete vara klart. Då åker familjen till de stora internationella tävlingarna i Falsterbo, där Elin startar två framtidslöften i unghästklasserna och Sara ska hålla ögonen på hästar hon sålt och som lyckats kvala in.

Framtidsplaner finns det gott om; att bygga färdigt, att utveckla den nya tävlingsklubben Föreningen Sportryttarna och att kanske kunna behålla flera hästar på toppnivå.

Sara och Elin Andersson

Har hållit på med hästar hela livet. Elin fick sin första i doppresent, ponnyn Nore som ännu är kvar på gården.

Har tillsammans meriter på elitnivå, exempelvis från SM, NM och har deltagit i större sammanhang som i Scandinavuim, Globen, Falsterbo.

Har genom åren ridit och utbildat många så kallade problemhästar och lärt sig lösa problem och ta fram det bästa ur varje individ.

Har öga för att köpa in nya hästar. Målet är hästar med god ridbarhet, goda gångarter, hoppteknik.

Har som hobby fem ston i avel. En av dem, Quite Nice som båda tjejerna tävlat, fick i år sitt första föl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om