Rivning av skola till rätten

Kommunstyrelsens rivningsdom över Långbrottsskolan överklagas nu till förvaltningsrätten av Centerpartiet och Liberalerna.

ÅTVIDABERG2016-03-23 11:00

I början av mars beslutade kommunstyrelsen att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att söka rivningslov för Långbrottsskolan samt att upphandla rivningsentreprenad och genomföra projektet.

Centern gick redan då emot beslutet och efterlyste alternativ till rivning. Astrid-Marie Jonsson (C) begärde, med stöd av Anders Byström (L) återremiss för en utredning om möjligheten att sälja skolan med krav om att den byggs om till lägenheter.

Nu går C och L samman i en överklagan, som undertecknats av Astrid-Marie Jonsson, Joakim Magnusson (C) och Anders Byström (L)

De uppger två skäl för sin överklagan.

Partierna anser att beslutet är principiellt och av så stor vikt för Åtvidabergs framtid, både vad gäller kommunens verksamhet och ekonomi, att beslutet borde fattas av fullmäktige.

C och L motsätter sig också att kostnaden för rivningen, 2,4 miljoner kronor, ska tas ur kommunstyrelsens konto för oförutsedda händelser.

Partierna menar att en rivning inte varit oförutsedd. De skriver att den politiska majoriteten (S+M) varit inriktad på en rivning under flera år och att det diskuterades i samband med att kommunen stämde den entreprenör som utförde golvbyte i skolan.

”Då det varit känt under så lång tid anser vi att kostnaden för eventuell rivning inte kan tas från KS-oförutsett utan denna kostnad skulle ha varit med i budget för 2016”, skriver partierna och påpekar att kommunstyrelsen samma sammanträde tog beslut om justering av budgeten för 2016.

I sin överklagan skriver partierna också att de vill att förvaltningsrätten ska besluta om inhibition, det vill säga att ställa in verkställligheten av kommunstyrelsens beslut.

Långbrottskolan byggdes under 1950-talet och stängdes akut 2012 efter att personal drabbats av hälsoproblem.

Kommunen kopplade hälsoproblemen till golvbytet något år tidigare och menade att emissioner från lim som inte härdat fanns i inomhusluften.

Elever och personal evakuerades till baracker på skolgården. 2013 hölls sista skolavslutningen och elever från skolan flyttades till Centralskolan och Alléskolan.

Kommunen förlorade den rättsliga processen om fel i entreprenad i samband med golvbytet och fick ersätta entreprenören med 2,4 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om