På Socialdemokraternas valvaka i vallokalen på Stortorget är det mörkt. En kandelaber och ljuslyktor sprider lite ljus.
Stämningen är dämpad allteftersom valresultaten ramlar in. S tappar på riksplanet och kommunalt:
– Det blåser samma vindar här som i hela Europa, säger Thomas Lidberg, toppnamn på S-listan.
Han följer valresultaten i datorn och räknar på mandatfördelningen i kommunen. När Corren talar med honom i vallokalen är fyra av nio distrikt räknade.
– Det är preliminära siffror, men det ser ut att vara klart att vi tappar.
Även M tappar röster. SD går framåt, likaså C.
Storleksmässigt är S fortsatt störst, följt av M, SD och C. Därmed råder samma förhållande som i valet 2014, även om styrkeförhållandena, det vill säga mandatfördelningen, ändras.
S och M kan om partnerna väljer att fortsätta styra tillsammans nå majoritet. Tillsammans når man 18 mandat.
S tappar tre mandat och hamnar med elva av 35 mandat i fullmäktige på en historiskt rekordlåg nivå. M går från åtta till sju mandat. SD ökar två mandat och C ökar ett.
Av övriga partier ökar både V och L till två mandat. KD behåller sitt enda mandat och MP förlorar ett.
Om C tillsammans med V, L, KD och MP fortsätter att samverka valtekniskt blir de som grupp större än SD och kan därmed ta oppositionsrådsposten.
Thomas Lidberg konstaterade vid fyra av nio distrikt räknade att det måste till mer än en samarbetspartner för S. Då hade S och M inte majoritet tillsammans.
– Vi har hela tiden sagt att vi inte kommer samarbeta med SD och det står vi fast vid. Vi får sätta oss ner i partiet och diskutera vilken väg vi ska vandra. Vi har också en motpart som måste säger om de vill vara med oss eller inte.
Joakim Magnusson, förstanamn på C-listan håller till i Åssahuset för valvaka. Där gläds man över framgångarna på kommunnivå, åtminstone att döma av valresultat från distrikt på landsbygden.
– Vi går framåt och S går ner rätt så mycket. Det har betydelse för mandatfördelning och en kommande majoritet.
Han tror att resultatet, med fyra av nio distrikt räknade kan förklaras med att väljarna visat att man vill ha en annan majoritet än S och M.
– Nu måste det till förhandlingar på ett sätt det inte varit förut. Det är ett steg framåt, även om det bästa vore om vi kunnat bilda en allians-majoritet.
Moderaterna samlades till valvaka på Fågelsången. Partiets valledare Tommy Aarna säger att valresultatet kommer att diskuteras i partiets styrelse och därefter vid ett medlemsmöte nästa vecka.
Sverigedemokraterna höll ingen valvaka i Åtvidaberg. Medlemmar från hela länet samlades på Konsert och kongress i Linköping. Jan Svensson, förstanamn på SD-listan till fullmäktige är nöjd över att partiet ökat:
– Allt som är en ökning är positivt, säger han och uppger som tidigare att SD är berett att samverka med vem som helst.
– Vi har inga problem med det och det gäller både i fråga om samarbete och samverkan, men också i olika frågor. Nu återstår det för oss att se hur de andra ställer sig.
Partierna i Åtvidaberg kommer utifrån resultatet i fullmäktigevalet inte bara att förhandla om majoritetssamarbete, utan om valteknisk samverkan för en kommande opposition.
S och M har styrt tillsammans i majoritet under tre mandatperioder. I valrörelsen har flertalet partier; S, V, MP, C, L och KD markerat att man inte kan tänka sig samarbete eller samverkan med SD. M har konstant svarat att valresultatet får avgöra kommande förhandlingar.
SD har aviserat att partiet är berett att samverka med samliga partier, men att partiet inte har något behov av att ingå i en majoritet.