S och M tror på nya biblioteket

Den planerade flytten av bibliotek är omstridd. Men S-M-majoriteten tror på biblioteket som en del av "Stadsdel Facetten" och viker inte från planerna.

Övertygade. Elisabet Edlund (S), Mira Wedenberg (M), Björn Moum (M) och Lars-Åke Bergstrand (S) ser flytten av biblioteket som en utveckling av Åtvidaberg.

Övertygade. Elisabet Edlund (S), Mira Wedenberg (M), Björn Moum (M) och Lars-Åke Bergstrand (S) ser flytten av biblioteket som en utveckling av Åtvidaberg.

Foto:

ÅTVIDABERG2015-12-15 09:05

– Vi kanske inte tydligt har formulerat vad vi vill med framtidens bibliotek, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S).

Nu får hon chansen. Corren möter Edlund med M-kommunalrådet Mira Wedenberg och kultur-turism-fastighets- och samhällsbyggnadsutskottets ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) och vice dito, Björn Moum (M) i turistbyrån i Mässen.

– Där ungefär vid Sverige-broschyrerna ska det tas upp en öppning in till biblioteket, säger Edlund och pekar mot den bortre väggen.

Hon ger en snabb återblick. För ungefär fem år sedan myntades begreppet Stadsdel Facetten. Kommunens dåvarande stadsarkitekt Raymond van der Heijden (numera utvecklingschef) skissade på ett livaktigt område med näringsliv, skola, kultur och bostäder utifrån tanken att bevara de industrihistoriska miljöerna.

– Det handlade om vad man kan göra med området. Vi har stora förväntningar på det.

2014 sa fullmäktige ja till att avsätta sju miljoner kronor för en flytt av biblioteket. Fastigheten bakom Mässen var redan inköpt. Sedan dess har planerna vuxit.

– Det ska inte bara vara ett bibliotek, utan också vara för samhällsinformation, säger Bergstrand.

– Vi har inga naturliga mötesplatser idag. Gymnasiebiblioteket ska också flytta in, det blir lite av en campuskänsla, menar Edlund.

Politikerna återkommer till mötesplatser; för föreningar, nyanlända, unga, för scenkonst och musik.

– Förhoppningen är också att man kan få hit ett café eller fik, ja något ställe att hänga och vara på, säger Mira Wedenberg.

Samtidigt som majoriteten talat om ytterligare funktioner har man påpekat att det framtida biblioteket "inte bara ska rymma böcker". Man hoppas ändå på ökat läsande.

– Om man får till ett bibliotek med flera funktioner, så tror jag snarare att man ökar intresset och gör litteraturen mera tillgänglig, säger Björn Moum.

– Vi vill väcka läslust, det är viktigt för skolutveckling och läskunnande, säger Edund.

Nyligen ökade fullmäktige budgeten med 1,5 miljoner kronor. Det ska räcka för flytten, invändigt säkerställande av miljön och tillkommande nya funktioner.

– Utifrån vad vi vet idag ser 8,5 miljoner kronor ut att räcka, säger Wedenberg.

S och M räknar med att Stadsdel Facetten ska utvecklas vidare, men det ligger längre fram i tiden, kanske tio, femton, tjugo år bort.

– Vi tror det är att något man gör i flera steg, säger Edlund.

Hon specificerar inte slutmålet, utan öppnar för kommande generationer av politiker att ta ställning till det. Mira Wedenberg nickar instämmande och säger:

– Behoven ändras under tiden. Vi har visionen, men jag tror den kommer att modifieras med tiden.

Wedenberg tror på idén att inte binda fast kommande generationer idag.

– Vi måste också ta små steg utifrån kommunens ekonomi.

Besluten kring flytten av biblioteket från Stortorget till Gamla torget har varit omstridda. Krav om folkomröstning restes (fullmäktige sa nej). Insändare, debattartiklar och långa trådar på sociala medier har ifrågasatt besluten.

– Jag upplever att när man får helhetsbilden så blir man mer positiv, säger Wedenberg och får medhåll från gruppen i Mässen.

Tidplanen är spräckt. Ambitionen nu är att en ny detaljplan ska antas senast i mars 2016. Därefter kan invändiga byggnationer påbörjas, något som troligen tar hela 2016 i anspråk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om