Lärarnas riksförbund presenterade nyligen statistik över antalet elever som inte går ut gymnasiet med en examen efter tre år. Snittet för hela landet låg 2017 på 37 procent av eleverna men i Åtvidabergs kommun är siffran något bättre: 26 procent, vilket motsvarade 26 elever.
– Vi vet att vi har en ganska bra examensgrad generellt, säger Dan Forsberg som är en av tre rektorer på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg.
Han lyfter fram en rad faktorer till att siffrorna i Åtvidaberg är bättre än genomsnittet i landet: Mindre elevgrupper för varje lärare, nära samarbete mellan personalen och kontinuerliga samtal för att hålla koll på varje elevs skolgång.
– Små elevgrupper är en av nycklarna. Då kan vi arbeta nära eleverna och aktivt följa deras resultat och kan sätta in stöd och åtgärder i god tid, säger Dan Forsberg.
Har ni resurser för att klara av det på ett bra sätt?– Man tycker väl kanske alltid att man har för små resurser. Men det gäller att optimera de resurserna vi har och använda dem på rätt sätt. I dag jobbar lärarna och mentorerna väldigt nära och proaktivt med eleverna.
En av insatserna för att följa elevernas resultat på Bildningscentrum Facetten är schemalagda "Coach-samtal".
– Vissa elever har det lite oftare, andra mer sällan men alla ska ha det. Det är så att ingen ska falla mellan några stolar. Vi brukar säga att vi inte vill tillåta någon att misslyckas.
Lärarnas riksförbunds siffror räknar även in elever som har hoppat av gymnasiet i årskurs 1 och 2. Bildningscentrum Facettens siffror för 2018, som bara räknar i de elever som går klart alla tre år, visar att det var 8 elever som inte gick ut med examen. Under 2017 var det 10 stycken.
Målet är att 100 procent ska gå ut med examen, hur långt ifrån är ni det?– Det är alltid målet förstås och det har vi arbetat utifrån i många år. Sen är det ju ett tufft mål, det är ungefär som nollvisionen för olyckor i trafiken, man måste sträva efter det men det går inte alltid att nå.
Dan Forsberg säger också att elevhälsan har en stor roll att spela för elevers resultat, och att mer fokus har lagts på det.
– Det är inte alltid som problemen ligger i skolämnena, utan det kan vara att elever av olika anledningar mår dåligt och då inte kan ha fullt fokus på studierna.
Facetten har ett elevhälsolag bestående av kurator, speciallärare och skolsköterska. Dan Forsberg säger att samarbetet dem emellan och resten av personalen fungerar väl och att det är en viktig faktor för att kunna nå 100-procentsmålet.
Står ni väl rustade inför framtida terminer?– Ja, det tycker jag. Sen hade jag såklart inte tackat nej till att utöka elevhälsolaget ytterligare. Vi har ett väldigt bra lagarbete där vi jobbar nära varandra, det är en av fördelarna med att vara en liten skola.