Samarbete ska ge bättre kvalitet

Åtvidaberg kommer att gå ihop med Kinda när det gäller familjehem för barn och samarbeta kring överförmyndarverksamheten.- Har man en gemensam organisation kanske man inte är så sårbar, säger Jonas Fredriksson på kommunen.

ÅTVIDABERG2012-08-18 11:03

Problemet med att få resurserna att räcka till är extra tydligt i mindre kommuner. De har samma kvalitetskrav som de större. Men specialkompetensen kan vara svår att upprätthålla.

I Åtvidaberg fanns det i fjol 21 barn som var placerade i familjehem, vad som förr i världen kallades fosterhem. Det är barn som av en eller annan anledning helt enkelt behövt ett nytt ställe att bo på.

För att ha hand om familjehemmen har kommunen i dag avsatt en halv tjänst. Men det är inte tillräckligt för att kvaliteten ska vara bra nog. Från nästa år satsar kommunen därför nära 300 000 kronor extra och fördubblar den till en hel tjänst.

- Vi måste ha tid att rekrytera och utreda familjehem, och att stödja dem, säger Ulla Salmela Trosell som är områdeschef på individ- och familjeomsorgen i Åtvidaberg.

Åtvidaberg och Kinda inleder dessutom ett samarbete när det gäller familjehem och kontaktpersoner genom att slå ihop sina respektive verksamheter. Med den så kallade familjehemsenheten kan kommunerna ta del av varandras kontakter så att man lättare kan hitta rätt familj till rätt barn. Dessutom ska man kunna utreda och rekrytera familjehem på ett bättre sätt. Kort sagt ska kvaliteten bli bättre när man stödjer varandra. Då kanske man kan undvika fall som det i slutet av förra året, där en lex Sarah-amälan gjordes om missförhållanden i ett familjehem.

- Det är vår förhoppning att vi inte ska få fler sådana ärenden, säger Ulla Salmela Trosell.

Vid sitt senaste möte sa kommunstyrelsen även ja till ett samarbete med Kinda när det gäller överförmyndarverksamheten.

- Vi har ett generationsskifte och vi känner att vi måste tänka långsiktigt och säkerställa att vi kan upprätthålla en hög kompetens på området, säger Jonas Fredriksson, biträdande kommunsekreterare som arbetat med överförmyndarverksamheten.

Eftersom resurserna är små även i detta fall, märks det direkt om någon är frånvarande. Har man då ett samarbete med Kinda så kan man täcka upp för varandra.

Sedan handlar det också om kontinuitet. Bara sedan 2009 har man bytt handläggare tre gånger.

- Det säger sig självt att det blir jobbigt för de gode männen att byta handläggae hela tiden. Det här tar tid att sätta sig in i, säger Jonas Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om