Satsning lyfter centrum

Snart går byggstarten för nya vårdcentralen.– Det största som hänt i Åtvidaberg på länge.

Foto: Mikael Svensson

ÅTVIDABERG2016-02-26 09:00

Det säger Roger Skogh med eftertryck. Han är fastighetsförvaltare på Åtvidabergs Bostads AB, som köpte Domus-fastigheten vid Stortorget förra året. Då hade bolaget och Region Östergötland redan etablerat kontakt. Regionen behövde nya lokaler för vårdcentralen.

– Det började redan i slutet av 2014, säger Pia Toll, projektledare på regionens centrum som hanterar bland annat fastighetsfrågor.

Lokalerna i Östantorp inte var optimala. Att bygga om för en anpassning till framtidens vård skulle bli för dyrt.

– Då började vi se oss om efter andra alternativ.

Corren möter Pia Toll och Roger Skogh tillsammans med en handfull nyckelpersoner i projektet att omvandla 2400 kvadratmeter i Domus-huset till vårdcentral. En stor del av mellanplanet är tomt. Bakom täckta glaspartier döljer sig delar av det som ska byggas om för att ge plats åt vårdcentralens alla mottagningar, barnavårdscentralen och kommunens familjecentral. Ytterligare ytor i mellanplanet ska ingå, liksom hela övervåningen om 600 kvadratmeter.

– Ett intressant och väldigt viktigt samhällsbygge, säger arkitekten Anders Falk, som själv är bosatt i Åtvidaberg och ser att flytten av vårdcentralen kommer att fylla centrum med liv.

Rickard Lundin, verksamhetschef på vårdcentralen nickar. Med 1500 besökare i veckan och 60-talet personer som arbetar i verksamheterna håller han med.

– Det kommer få stor inverkan på Åtvidabergs centrum och handeln.

Entusiasmen i gruppen är påtaglig. En lång dynamisk planeringsprocess ligger bakom. Från de medborgare som fått lämna synpunkter, bland annat på höstmarknaden till personalen vid vårdcentralen som deltagit aktivt och med uttalat kundfokus. Pia Toll talar om ett stort arbete att identifiera samtliga processer i verksamheterna för att de nya lokalerna på bästa sätt ska understödja dessa.

– Det handlar om att få ut bästa vårdnytta, patientsäkerhet och tillgänglighet, säger hon.

Samtidigt att söka samverkan, som med kommunen som får plats i lokalerna med sin familjecentral och öppna verksamhet.

Anders Falk har summerat processerna och skissat inför ombyggnationen som beräknas starta i april–maj. Han ger en snabb beskrivning.

– Hela fastigheten ska snyggas till rejält. Tegelfasaden ska tas omhand, putsas om få någon ljus nyans. Det gröna på baksidan och rullbanan ska bort. De delar som är klädda i korrugerad plåt ska ersättas med paneler. Betongdelen ska rivas och ge plats för en ambulansinfart och ett separat isoleringsrum.

Han visar en illustration över den blivande entrén till vårdcentralen. Den ska ligga intill det stora glaspartiet mot Adelswärdsgatan. För att få in ljus i de djupa lokalerna kommer en 200 kvadratmeter stor atriumgård att anläggas.

Rickard Lundin ser framåt.

– Vi kommer få moderna lokaler, anpassade efter verksamheten. Det blir mer överblickbart och enklare att orientera sig, säger han och uttrycker en förhoppning om att det nya läget närmare resecentrum kommer att underlätta rekrytering, bland annat av läkare.

Pia Toll lägger till att regionen under hela processen hållit sig ajour med forskning om utformning av öppenvård. Därtill anpassas den nya vårdcentralen för att kunna rymma nya tekniska funktioner, som diagnostik med hjälp av IT-lösningar.

Om sådär ett och ett halvt år ska allt vara klart. Invigningen är beräknad till tredje kvartalet år 2017.

Nya vårdcentralen

Flyttar under 2017 till Domusfastigheten i centrum. Invigning beräknas till tredje kvartalet 2017.

Blir 2400 kvadratmeter, varav 600 kommer att finnas på övre plan. Två tredjedelar av ytorna på mellanplanet kommer består av vårdcentral.

Blir arbetsplats för omkring 60 personer.

Vårdcentralen har varje vecka om kring 1500 besökare.

I fastigheten kommer Willys och detaljhandel finnas kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om