I Träffpunkten i Björsäter sitter 25 seniorer koncentrerat med böjda nackar över mobiltelefoner och surfplattor. Det är avslutning på vårens studiecirkel i digital delaktighet för seniorer och genomgången av sociala medier har precis startat.
– Ett meddelande i Messenger är som en lapp, säger kursledaren Mia Götesdotter och viker ihop ett papper innan hon ger det vidare till en av deltagarna.
Så pedagogiskt kan man förklara ett slutet meddelande mellan två personer och därifrån gå vidare till att lika pedagogiskt förklara gruppmeddelanden.
– Då kan jag tala öppet här i rummet så att alla hör.
Studiecirkeln startade under våren och samlade till en början 30 medlemmar. Behovet hade tidigare tagits upp i den strategiska gruppen för Björsäter, där kommunen och representanter för föreningar och organisationer möts.
Tommy Aarna som bor i Björsäter är aktiv inom kommunpolitiken och i regional utveckling. Han lyckades knyta samman olika aktörer; ABF och organisationen/ekonomiska föreningen Coompanion Östergötland, som driver landsbygdsprogrammet Servicelyftet, för ett passande upplägg.
– I grund och botten är det en demokratifråga, säger Tommy Aarna som liksom Mia Götesdotter agerat kursledare på ideell basis.
Ambitionen har varit att få igång deltagarna att använda appar, som Facebook, Messenger och betalningstjänsten swish i mobiltelefon och platta.
– Om man börjar kan man få mersmak och fortsätta, säger Aarna.
Mia Götesdotter ser kursen om ett sätt att motverka utanförskap och digital exkludering.
– Mobiltelefonen kan istället vara ett verktyg för inkludering, säger hon och pekar på att sociala medier kan underlätta kontakter, både med anhöriga men också inom olika intressegrupper.
Ulla Deltén håller med. Hon har precis lärt sig att använda videofunktionen i Messenger och ser fram emot att kunna videochatta med sina barnbarn.
– Det var svårt att komma igång med telefonen. Man behöver göra samma sak flera gånger och testa sig fram, säger hon.
Håkan Stensson som också deltagit i cirkeln liknar gruppen vid starten som "en sångkör av tondöva tonåringar i målbrottet".
– Det har varit en utmaning. Mia och Tommy har inte gjort IT-specialister av oss, men vi har kommit längre än vi trodde vi skulle komma.
Gruppens egen Facebook-grupp kommer nu att gå vidare till Björsäters seniorer. För hösten diskuteras fortsättningskurser.