Tung insats när Brukskultur bygger nytt museum

Nu river föreningen Brukskultur sitt gamla Bruks- och Facitmuseum på Åssagården i Åtvidaberg. Arbetet att bygga upp en ny utställning i lokalen intill har börjat. I veckan gjordes en tung insats. Brukskulturs styrelse flyttade med hjälp av domkrafter den stora modellen av Kopparverket. På plats var också Jan Nordenstam som byggt modellen. Han är nöjd över att modellen får en central plats i utställningen: "Fint att Kopparverket lyfts fram igen."

Dags att flytta kopparverksmodellen. Sex personer och två domkrafter går åt för att flytta modellen i sin helhet.
Från vänster: Marie Drejstam, Thomas Collin, Annie Wårhem, Jan Nordenstam, Mats Lidberg och Mikael Asklöf.

Dags att flytta kopparverksmodellen. Sex personer och två domkrafter går åt för att flytta modellen i sin helhet. Från vänster: Marie Drejstam, Thomas Collin, Annie Wårhem, Jan Nordenstam, Mats Lidberg och Mikael Asklöf.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-11-02 15:30
undefined
Dags att flytta kopparverksmodellen. Sex personer och två domkrafter går åt för att flytta modellen i sin helhet. Från vänster: Marie Drejstam, Thomas Collin, Annie Wårhem, Jan Nordenstam, Mats Lidberg och Mikael Asklöf.
undefined
Jan Nordenstam har varit med och byggt kopparverksmodellen. Han har varken innan eller efter det gjort ett modellbygge i den storleken. "Det känns fantastiskt att den får en så central placering i utställningen. Kopparverket är ju en viktig del av Åtvidabergs historia och var det näst största i Sverige."
undefined
Ritning över hur lokalerna ska se ut när arbetet är klart. En av de största nyheterna är ett barn- och ungdomsspår som går genom hela utställningen."Det skapas en gruvgång som man kan gå i och få känslan av hur det var i gruvan" berättar Roy Andersson.
undefined
Sista förberedelserna innan flytten av modellen. Tomas Collin fixar i taket för den ljusramp som ska placeras över kopparverksmodellen.
undefined
Kopparverksmodellen stod klar år 2013 och invigdes under ett besök av kungen och drottningen. Den mäter 240 x 180 centimeter och arbetades med en dag i veckan under ett år. Nu ska den få en mer central plats i utställningen. Under tiden renoveringen pågår kommer den att skyddas med plastöverdrag.
undefined
"Vi använde både slaggsten och koppar för att skapa rätt känsla" säger Jan Nordenstam och drar fingrarna över den ojämna ytan.
undefined
"Husen är konstruerade som riktiga hus. Vi har lämnat taket öppet för att kunna visa ett rambygge och hur arbetet gick till när man byggde dem. Här kan man även se smältugnarna som användes" förklarar Jan Nordenstam.
undefined
Det är gott om små och viktiga detaljer på hela kopparverksmodellen. "Man tänker ju det var mest hästar som användes, men här var det så tungt så då användes oxar" säger Jan Nordenstam.
undefined
Brukskulturs styrelse var på plats för att flytta kopparverksmodellen. De ser fram emot att länka samman utställningarna med ÅSSA-museet och delar av hembygdsföreningens utställningar. "Framförallt att utställningarna anpassas så att man till exempel kan lyssna på informationen istället för att läsa den" berättar Thomas Collin. Från vänster: Roy Andersson, Jan Nordenstam, Marie Drejstam, Cornelia Wårhem, Mats Lidberg, Annie Wårhem, Mikael Asklöf och Thomas Collin.
undefined
En prototyp av de nya utställningsväggarna som skapats speciellt för utställningen. "En stor fördel med dessa är att man kan byta ut informationen enkelt" säger Roy Andersson.
undefined
Bildningscentrums byggprogram hjälper till med renoveringen. De gör allt från att riva det gamla till att bygga upp de nya delarna.
undefined
Slaggstenar i mängder kommer att användas till lotteri. Alla stenarna ska märkas upp med nummer och pengarna går tillbaka till Brukskultur.
undefined
Packning pågår. "Jag kollade in i lokalerna och insåg plötsligt hur otroligt mycket föremål och inventarier vi har här. Det kommer ta tid att packa allt" konstaterar Roy Andersson med ett skratt.
undefined
En nitroglycerinlåda står och väntar på att flyttas in till det nya muséet. Dock utan nitroglycerin.
undefined
Det håller på att byggas två folkhem där besökarna kan gå in. Ett från 1800-talet och ett från 1960-talet, så dessa tidstypiska möbler kommer att användas igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!