Sjuksköterskor larmar om vården

Kommunens sjuksköterskor slår larm. Stress och underbemanning har lett till sjukskrivningar och riskerar drabba patienterna, menar de.

Slår larm. Flera sjuksköterskor i kommunen larmar om de på grund av underbemanning och stress inte länge kan garantera vårdsäkerheten.

Slår larm. Flera sjuksköterskor i kommunen larmar om de på grund av underbemanning och stress inte länge kan garantera vårdsäkerheten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

ÅTVIDABERG2016-04-22 09:00

"Vi går fullständigt på knäna. En del av oss har skrivit avvikelser på verksamheten, men en del är så trötta och utmattade nu att det inte orkar att göra det heller längre, utan bara sjukskriver sig".

Så skriver en grupp kommunanställda sjuksköterskor i flera rapporter om missförhållande och risk för missförhållande enligt lex Sarah. Rapporterna har kommit till vård- och omsorgsförvaltningen under de senaste dagarna. De rör både särskilda boenden och hemsjukvården.

Som orsak till den pressade arbetssituationen nämns sjukskrivningar, uppsägningar och en grundbemanning som varit låg periodvis under en lång period. Men också att kommunens som arbetsgivare varit sent ute att söka ny personal efter de som sagt upp sig.

I rapporterna lyfts underbemanningen som en risk för brister i omsorg/omvårdnad, bedömning och behandling.

En sjuksköterska skriver: "Ej tillräcklig sjuksköterskebemanning. Risk för felbedömningar, då bara akuta åtgärder görs. Mycket stor arbetsbelastning, där inga åtgärder kan fullföljas fullt ut. Stor risk för att patientsäkerhet kommer i fara".

En annan skriver: "Sjuksköterska hinner ej följa upp patienterna på ett säkert sätt".

En tredje: "Mycket hög arbetsbelastning de sista veckorna. Risk för att vi gör felaktiga bedömningar och felaktiga insatser eller uteblivna bedömningar/ insatser.

En sjuksköterska som valt att lämna sin anställning är mera frispråkig. I ett mejl till Hanna Karlsson, som är MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen skriver sjuksköterskan om stressrelaterade skador till följd av "att arbeta i en verksamhet i kaos".

Vidare: "Inte bara mina kollegors och min egen hälsa är allvarligt drabbad nu, utan ännu värre, även våra patienter drabbas".

Sjuksköterskan skriver att man inte kan garantera någon vårdsäkerhet när nivån är under "släcka bränder-stadiet".

Pernilla Emilsson är sedan januari enhetschef för kommunens vård- och rehabteam och ansvarig för sjuksköterskeorganisationen. Hon bekräftar att arbetsbelastningen varit hög och lett till sjukskrivningar. Företagshälsovård har kopplats in.

– Det finns en oro i gruppen. Man har känt stress över uppsägningar, över kollegor som ska sluta och över att nya ska skolas in, säger hon och framhåller att gruppen vill mycket.

– Som sjuksköterska jobbar man ständigt med prioriteringar. Då kan man känna sig otillräcklig och det skapar stress.

Samtidigt betonar Pernilla Emilsson att det finns fungerande strukturer och att vården av patienterna inte äventyrats. Däremot har utvecklingsarbete inte hunnits med.

Underbemanningen löses tillfälligt genom bemanningsföretag.

– Vi löser bemanningen under sommaren och kommer att ha vakanta tjänster tillsatta efter sommaren.

I rapporterna uttrycker sjuksköterskorna ängslan och oro över att de genom att klaga på verksamheten ska drabbas olika sätt. Pernilla Emilsson uppger att den oron saknar grund:

– Vi tar allvarligt på att man känner stress och har valt att ta in hjälp. Det är absolut bra att personalen säger ifrån.

Samtliga rapporter och avvikelser kommer att utredas av vård- och omsorgsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om