Ponthus Andersson företräder Nordic Arena Services AB som gått till förvaltningsrätten för att få kommunens avtal med KSAB Utemiljö AB ogiltigförklarat.
– Eftersom jag företräder Nordic Arena Services AB är jag part i målet, men kan ändå säga att jag aldrig arbetat med något ärende med ett liknande agerande från en myndighet, säger han.
Det handlar om konstgräsbytet på Kopparvallen. Senast det byttes var 2016, då av KSAB.
Kommunen gick under förra året ut med en upphandling för bytet. Nordic Arena var ett flera bolag som visade intresse. Men bolaget, som är en stor aktör på marknaden, kunde inte lämna anbud.
Orsaken?
– Det var bara KSAB som kunde lämna anbud, hävdar Ponthus Andersson.
Anser du att kommunen riggat upphandlingen?
– Utifrån hur den utformades och kommunens agerande under och efter densamma är svaret klart: Ja, den var riggad.
Ponthus Andersson utvecklar saken i en omfattande ansökan om överprövning av kommunens direktupphandlingsavtal med KSAB till förvaltningsrätten.
Dels framgår det i förfrågningsunderlaget att kommunen ville ha ett konstgräs av samma typ som det som redan ligger på Kopparvallen. Här fanns också ett produktnamn angivet.
Det strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU, enligt Ponthus Andersson.
– Man får i en upphandling av aktuellt slag inte ange ett visst märke eller en viss tillverkare, även om detta följs av ordet ”likvärdigt”. En kommun kan ställa krav på konstgräsets egenskaper eller funktion, vilket öppnar upp för konkurrens eftersom det ger fler leverantörer möjlighet att lämna anbud.
Hur tolkar du kommunens krav om konstgräs av samma typ som en namngiven produkt?
– Det är väldigt sannolikt att man vill ha samma typ av gräs och leverantör som tidigare, men det är såklart inte tillåtet enligt LOU. Alla har rätt att lämna anbud enligt en objektiv kravställning.
Dels ändrade kommunen bara fem dagar innan sista anbudsdag en väsentlig del. Stråhöjden på konstgräset ökades från minst 50 mm till 55 mm.
Det är en stråhöjd som den av kommunen namngivna produkten har, men som inte är vanlig på marknaden.
Nordic Arena hittade en leverantör med ett konstgräs om 52 mm. Det räckte inte. Bolaget kunde på grund av den korta tiden inte lämna anbud.
– Man kan på goda grunder anta att andra inte heller kunde lämna anbud på grund av höjden på gräset tillsammans med övriga specifika krav.
Ett enda anbud kom in, KSAB:s, men upphandlingen avbröts på grund av ett formfel.
Kommunen meddelade Nordic Arena: att ”motsvarande upphandling kan komma att annonseras på nytt”.
"Därefter agerade kommunen mycket snabbt och målmedvetet", skriver Ponthus Andersson till rätten.
Genom att begära ut mejlkonversationer från kommunen har Ponthus Andersson kunnat visa att kommunen bara 25 minuter efter att avbrytandebeslutet skickats bjöd in KSAB in till förhandling i ett nytt förfarande. Ingen annan leverantör fick delta.
När Nordic Arena skriver till kommunen ett par dagar senare, för att visa sitt intresse för en ny upphandling, har kommunen redan tilldelat KSAB uppdraget. Men den uppgiften får Nordic Arena inte. Kommunen svarar bara: ”Tack – det är noterat.”
Ponthus Andersson säger att han aldrig varit med om något liknande. Ändå är han erfaren.
– Jag jobbar på advokatbyrå huvudsakligen med upphandlingsärenden sedan 2016. Innan dess, sedan 2012, jobbade jag på förvaltningsrätt och i kammarrätt, med mycket upphandlingsärenden.
Vad ser du som mest anmärkningsvärt?
– Förfarandet med upphandlingen.
– Men också att kommunen undanhållit information genom att inte lämna ut handlingar. Kommunen har försvårat insyn. När jag har begärt ut mejl har kommunen svarat att det inte finns några. Fast det senare visat sig att de finns. Det är tydligt att kommunen velat dölja dessa.
– Det är allvarligt, eftersom kommunen omfattas av offentlighetsprincipen i tryckfrihetsförordningen och är skyldig att lämna ut allmänna offentliga handlingar.
I Åtvidabergs kommun är det biträdande kommundirektör Jenny Björkholm som nu hanterar processen med konstgräset. Hon har nyligen tillträtt sin tjänst.
Hon konstaterar att motparten kommer med allvarliga anklagelser, men att hon i nuläget inte kan bemöta dem.
– Generellt när man är i en rättsprocess måste man vara försiktig hur man uttrycker sig, säger hon.
Kommunen kommer att lämna in ett yttrande till förvaltningsrätten på måndag.
– Kommunens inriktning är att vi kommer gå vidare i processen. Det blir domstolen som får avgöra detta.