Skolchef söker nya skollokaler i centrum

Skolorna i Åtvidabergs tätort räcker inte för alla elever.– I det korta perspektivet behöver vi ytterligare tre till fyra klassrum.

Blir skola? När inte Centralskolan och Alléskolan räcker till för tätortens alla elever utreds Mässen som ett alternativ.

Blir skola? När inte Centralskolan och Alléskolan räcker till för tätortens alla elever utreds Mässen som ett alternativ.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-11-19 09:00

Det säger barn- och utbildningschef Hans Grimsell som ställts inför en tuff utmaning: att på kort tid få fram nya skollokaler.

– I våras såg vi över vår organisation för nyanlända barn. En ny organisation sjösattes i augusti, men situationen har ändrats snabbt. Inflyttningen ökar och vi måste göra förändringar.

Idag är det fullt på Centralskolan (år F-3) och Alléskolan (år 4-6 och 7-9), som efter nedläggningen av Långbrottsskolan är de enda skolorna i tätorten. Det går inte att skapa fler klassrum.

– Behovet motsvarar tre till fyra klassrum. Vi behöver mer utrymme, säger Hans Grimsell.

Han utreder just nu hur kommunen kan få ytterligare skollokaler i centrala Åtvidaberg.

– I första hand ser vi över våra egna lokaler, i andra hand lokaler som vi har tillgång till och först i tredje hand externa lokaler.

Innebär det att det inte blir baracker på befintliga skolor?

– Det är vårt sista alternativ.

Kommunchef Robert Bredberg nämner Mässen vid Gamla torget som ett starkt alternativ. Föreningen Kulturskolan lämnar lokalerna på övre plan vid årsskiftet.

– Vi tittar också på andra lokaler i centrum, även för SFI (Svenska för invandrare) för vuxna.

Idag har kommunen som mål att snabbt integrera nyanlända barn. De går vanligtvis i förberedelseklass och läser svenska under en till två månader, innan de skolas in i befintliga klasser.

– Vi har velat ha barnen i förberedelseklass så kort tid som möjligt, men det håller inte nu, säger Grimsell.

Nu planeras för att nyanlända barn ska få gå betydligt längre tid i förberedelseklass, upp till ett år och utöver svenska läsa fler ämnen.

– Det innebär att vi gör avkall på våra integrationsplaner, men det är inte heller inte bra att andra klasser ska få nya klasskamrater varje vecka, säger Robert Bredberg.

Det är inte givet att det är förberedelseklasserna som kommer att lämna Centralskolan eller Alléskolan. Enligt Hans Grimsell kan det bli andra klasser.

Trycket på skolorna gör att barn- och utbildningsförvaltningen ser över storlek på klasser. I sammanhanget har det funnit farhågor om klasser på runt 30 elever.

– Det är ingen önskvärd situation, men jag kan inte lova att det inte blir så. Under perioder kan det bli en ansträngd situation.

Hans Grimsell uppger att arbetsbelastningen inom skolan är högre än normalt.

– Jag tror att all personal känner av det. Samtidigt som vi kämpar för att förbättra skolresultat får vi många nyanlända som inte alltid har samma skolbakgrund. Det gör att fler behöver stöd och det märks i organisationen.

Han lyfter personalens arbete.

– Samtidigt som det är ansträngt gör personalen ett fantastiskt jobb. Man anstränger sig verkligen för att göra det bästa av situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om