Det behövs cirka 170 vikarier för att bemanna kommunens olika vård- och omsorgsinstanser i sommar. Det handlar bland annat om omvårdnad av äldre i hemmet och om bemanning på kommunens olika boenden. Kommunen behöver både vikarierande sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden.
Tidigare somrar har rekryteringen av personal fungerat enligt Lisa Johansson, men inte i år.
– Vi brukar alltid ha is i magen eftersom det brukar lösa sig. Men i år har vi fått ett större behov av omvårdnadspersonal som vi inte har vetat om tidigare, det har ökat markant på kort tid vilket gör att vi inte hunnit med den omställningen såhär nära inpå sommaren.
Som ett led i att lösa den akuta bristen av personal har kommunen skrivit avtal med ett bemanningsföretag – tio undersköterskor kommer under sommaren jobba i Åtvidaberg.
– Det är första gången vi drar det här kortet, och jag hoppas att det är sista också. Men i år är bedömningen att det är värt det för att det ska bli hanterbart ute i verksamheten för våra ordinarie medarbetare.
Utöver den oförutsedda ökningen av vårdbehov, har den vanliga rekryteringen fungerat som den brukar menar Lisa Johansson.
– Vi konkurrerar med affärerna som Ica och Willys om våra sommarjobbare, inte med vården i Linköping. Det är åtvidabergsungdomarna vi slåss om.
Men då är det inte utbildad personal ni anställer?
– Jag skulle ju önska mest av allt i hela världen att vi kunde ha det kravet, men det kan vi inte under sommaren. Vi anställer vårdbiträden, och då har vi inga andra krav än att man ska vara över 18 år och ha ett rent belastningsregister.
Blir vården sämre under sommaren?
– Nej det skulle jag inte säga. Det här ställer högre krav på våra ordinarie medarbetare som är i tjänst, de har erfarenheten och yrkeskunskapen. De håller ett öga på att alla får den vård de behöver, säger Lisa Johansson och fortsätter:
– Det kan också vara lite roligt med vikarierna eftersom man hittar på nya saker och får en annan feeling på avdelningen. Det behöver inte bli sämre, utan en annan omsorg skulle man kunna säga.
Och den ordinarie personalen klarar den arbetsbelastningen?
– Det skulle jag säga att de gör. Halva styrkan av ordinarie personal är alltid i tjänst.
Kommunen använder sig redan av ett bemanningsföretag när det gäller sjuksköterskor i Åtvidaberg, vilket kommer fortsätta även under sommaren.