Soppa för själ och kropp

En kock, ett bröd och tre soppor. Både kroppen och själen får sitt när Thomas Gustafsson bjuder till bords i Yxnerum.

Foto:

ÅTVIDABERG2008-11-20 15:53

Det är vinterväg hela vägen till Yxnerum. En jakthund spårar vilt över vägbanan och får fotografen att sakta ner farten ordentligt en lång sträcka. Slutligen viken hunden av och fortsätter sitt sökande i skogen.

Sinnet är lugn och tillfreds när kocken Thomas Gustafsson tar emot på Yxnerums kurs- och naturgård. Mobilen saknat nät och över Yxningen ligger en lätt dimma. Det passar bra för på menyn står soppa.

- Soppa ska ätas i lugn och ro, säger Thomas Gustafsson.

Snabb mat

Kontrasten till en snabb varmkorv i teve-soffan eller en burgare i bilen är påtaglig. Försök käka soppa i soffan eller bilen, så får ni se.

- Soppa är snabbmat, men den är tillagad. Och när man äter soppa ska man sitta ner tillsammans och umgås vid matbordet.

Thomas Gustafsson har många kastruller på spisen. Det puttrar och doftar aptitretande om de tre soppor Thomas valt att bjuda på.

Från den enkla och bleka jordärtskockssoppan till den rustika vinröda rödbetssoppan och den vackert brandgula fisksoppan som doftar hett av curry, saffran, apelsin och vitlök.

Müslibröden till sopporna är nygräddade och ångar lätt när Thomas skär skivor.

En livsstil

Thomas Gustafsson förespråkar Slow Food, vilket inte ska förknippas med enbart långkok.

- Det är en hel rörelse, en filosofi och livsstil kring mat. Kanske en fantasi, men det kommer att krävas mer av Slow Food-tanken framöver.

I begreppet ingår att värna lokala traditioner, ekologiska och lokala råvaror samt aromernas mångfald. Därtill att respektera den mänskliga livsrytmen för ett harmoniskt förhållande mellan människor, djur och natur.

- Det är lite av back-to-basic och det är där soppan kommer in. Den är raka motsatsen till snabbmat, även om det går snabbt att laga den. Och man kan välja bra råvaror utan att det blir dyrt.

Lättlagat

I den positiva soppskålen lägger Thomas också helheten. Soppan ger allt kroppen behöver av näring och den kan varieras.

Dessutom är det enkelt att laga soppa och lätt att förbereda en soppmåltid.

- Och gott, säger Thomas utan att bli emotsagd.

De tre soppor Corren fick provsmaka lagar vi gärna till hemma.

RECEPT
Het fisksoppa med doft av tomat, curry, saffran och apelsin

Matig och lite exklusivare. För lyxigare soppa: fyll ut med skaldjur och smaksätt gärna med en skvätt cognac och byt ut en lite av vattnet mot vitt vin.

För fyra portioner:

200 g rotselleri

2 bakpotatis

2 äpplen

1 fänkål

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1/2 till 1 msk curry beroende på önskad styrka

smör

7 dl vatten och 2 buljongtärningar

3 dl krossade tomater

1 påse saffran, 0,5 g

1 msk koncentrerad apelsinjuice

1 nypa strösocker

salt och peppar

ev cognac eller sherry

ca 500 g benfri fiskfilé, t ex abborre, lax och gädda

(skaldjur)

lättvispad grädde

färska örter

Gör så här:

1. Ansa och skala grönsakerna. Skär ner rotselleri, potatis, äpplen, fänkål, gul lök och vitlök i bitar. Hetta upp en kastrull och tillsätt smör, grönsakerna och curry, låt fräsa.

2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, krossade tomater, saffran, apelsinkoncentrat och socker. Låt koka cirka fem minuter.

3. Skär fisken i bitar och lägg dem i soppan. Låt sjuda cirka fem minuter, Smaka av soppan med salt, peppar och eventuellt cognac. (Strax innan servering tillsätts skaldjur).

4. Servera soppan med lite lättvispad grädde på toppen och garnera med färska örter.

Rödbetssoppa med pepparrots-crème fraiche

Originalet till den här kallas borsjtj och är en klassiskt rysk soppa, där även oxkött ingår.

Till fyra personer:

8 dl strimlad vitkål eller cirka 300 g

3-4 rårivna rödbetor

1 gul lök

olja

1 1/2 liter vatten och 3 buljongtärningar (mörk oxbuljong)

2 lagerblad

1/2 tsk timjan

ev kapris

salt och peppar

Pepparrots-crème fraiche

2 dl crème fraiche

riven pepparrot efter smak

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Hetta upp en kastrull med lite olja och tillsätt vitkålen, rödbetorna och löken. Lät fräsa tills det blir mjukt under omrörning.

2. Tillsätt vatten, timjan, lagerbladet och buljongtärningarna och låt koka fem minuter. Smaka av med salt, peppar och kapris. (Så här långt går soppan att förbereda dagen innan)

3. Vispa upp crème fraiche tills den blir fastare. Blanda i riven pepparrot och smaka av med salt.

4. Servera soppan het med pepparrots-crème fraiche vid sidan om och ett gott bröd.

Jordärtskockssoppa med kantareller

Jordärtskockan går utmärkt att byta med annan rotsak, t ex potatis.

Till fyra personer:

Ca 700 g jordärtskockor

1 gul lök

1 liter vatten och 3 buljongtärningar (kycklingbuljong)

2-3 del crème fraiche

1/2 tsk timjan

peppar och salt.

Garnityr:

Kantareller eller annan svamp efter tycke och smak

smör

salt och peppar

gräslök

Gör så här:

1. Skaka och ansa skockorna och löken. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull i 1 liter vatten.

2. Tillsätt timjan och buljongtärningar, låt koka i cirka tio minuter eller tills de är mjuka. Mixa soppan slät i matberedare eller med mixerstav.

3. Häll i crème fraiche och låt soppan koka upp, smaka av med peppar och ev salt.

4. Rensa kantarellerna och fräs dem i stekpanna med smöret och den finhackade löken. Smaka av med salt och peppar.

5. Hetta upp soppan och servera den med kantarellerna, bröd och garnera med klippt gräslök.

Thomas müslibröd

Ett saftigt och nyttigt bröd med mycket smak. För att lyckas med att baka bröd bör man ha tålamod och tänka på att ett ljust bröd ska ha en innertemperatur på 92 grader och ett mörkt/grovt bröd 96 grader när det är färdigbakat. Det kollar du lätt med en köttermometer.

Till två limpor:

Ca 11 dl vetemjöl plus lite till utbakning

5 dl müsli

1 dl solrosfrön

1 påse torrjäst

1 msk salt

1 dl russin

6 dl vatten

1/2 dl sirap

Gör så här:

1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke eller bakmaskin. Tillsätt vatten, sirap och blanda tills degen känns smidig, tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa i cirka två timmar under bakduk.

2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 175 grader). Baka ut brödet till två limpor på en smörad bakplåt eller smörjda bakformar. Låt limporna jäsa ytterligare 30 minuter.

3. Baka av limporna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen uppnått 92 grader. Lägg dem på galler och låt dem svalna, pensla gärna på lite vatten så blir skorpan inte hård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!