Ställer krav om miljöutredningar

Länsstyrelsen vill att kommunen går till botten med föroreningarna i de gamla industrikvarteren.
– Det är en väldigt komplex föroreningssituation.

Arbetet pågår. Kommunen har bromsat arbetet inne i B-fabriken men låter just nu lägga om taket på fastigheten som enligt planerna ska bli bibliotek om ett halvår.

Arbetet pågår. Kommunen har bromsat arbetet inne i B-fabriken men låter just nu lägga om taket på fastigheten som enligt planerna ska bli bibliotek om ett halvår.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-10-02 09:15

Det säger Elisabet Omsäter, handläggare inom förorenade områden på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Hon syftar på områdena runt Åssa, B-fabriken, Kvarnen och Gropen, som Åtvidabergs kommun vill exploatera för bibliotek, kulturcentrum och bostäder. För det har kommunen tagit fram förslag på nya detaljplaner. Till dessa två har fogats miljöundersökningar av mark- och grundvatten.

Kommunens konsult, Hifab AB har rekommenderat kommunen ytterligare utredningar.

Nu gör länsstyrelsen detsamma. I yttranden gällande båda detaljplanerna; Åssa/ B-fabriken respektive Kvarnen/ Gropen konstaterar länsstyrelsen till en början att genomförda utredningar är genomtänka. Men de räcker inte.

Elisabeth Omsäter beskriver föroreningssituationen som komplex, men inte oväntad.

– Man kan inte vänta sig annat med tanke på den industri som funnits. Helt klart har många olika ämnen hanterats där och säkert i stora mängder.

De utredningar som hittills gjorts indikerar omfattande föroreningskällor, bland annat gällande lättflyktigt trikloreten. För båda detaljplanerna skriver länsstyrelsen att det är "mycket viktigt att kommunen fortsätter med provtagningarna, som föreslås i utredningarna som gjorts, för att klargöra att sanering är teknisk och ekonomisk möjlig".

– I de utredningar som gjorts är det inte så jättemånga prover tagna, det är mest stickprovsartat, säger Elisabeth Omsäter och tillägger att det vore önskvärt om ytterligare utredningar kan ge svar på var källorna till exempelvis trikloreten i samtliga områden finns.

I sina yttranden varnar länsstyrelsen kommunen för att anta detaljplane-förslagen som de är idag. Om kommunen inte beaktar länsstyrelsens synpunkter om hälsa och säkerhet, kan länsstyrelsen komma att överpröva kommunens beslut.

Elisabeth Omsäter förklarar att länsstyrelsen vill att detaljplaner ska vara hållbara över tid. Exempelvis är det angeläget att veta var föroreningar finns och hur de förflyttar sig.

Länsstyrelsen skriver slutligen i sina yttranden att man inte delar kommunens bedömning om att genomförande av planerna inte bedöms "medföra betydande miljöpåverkan med avseende på markföroreningarnas omfattning, föroreningsgrad samt risk för spridning till /från områden utanför planområdet". Länsstyrelsen anser att kommunen bör överväga att ta fram miljökonsekvensbeskrivningar för detaljplanerna.

Åtvidabergs kommunalråd Elisabet Edlund (S) och Mira Wedenberg (M) säger att kommunen ska föra en dialog med länsstyrelsen. Edlund säger att den politiska organisationen inte är indragen i diskussionerna och att hon inte vet grunden för dialogen. Wedenberg däremot ger besked om att kommunens avsikt är att få göra miljöutredningar i den takt som områdena avses utvecklas.

– Vi vill inte göra allting nu, utan ta det vartefter.

Hon menar att andra kommuner med industrihistoria, fått länsstyrelsens tillåtelse att utreda i etapper.

– Se på Norrköping, hela kommunen är en giftmiljö. Där får man utveckla stan och göra miljöutredningar vartefter.

Processen med antagande av detaljplanerna ser ut att dra ut på tiden och riskerar försena flytten av biblioteket. Enligt Elisabet Edlund har arbetet med att iordningställa lokalelna i B-fabriken invändigt stoppats. Det yttre arbetet för att få fastigheten som kommunen köpte för 1,7 miljoner kronor, i skick pågår däremot.

Kommunen har sagt upp de lokaler man har bibliotek i idag. Avtalet med Åtvidabergs Bostad AB går ut under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om