Ställer om för flyktingkrisen

De ökande flyktingströmmarna har fått kommunen att jobba för högtryck. Flera nya boenden för ensamkommande ungdomar planeras, liksom evakueringsboende för asylsökande.

ÅTVIDABERG2015-10-30 09:15

– Läget eskalerar, säger kommunchef Robert Bredberg som tvingats till extraordinära insatser.

Han har infört så kallat stabsläge i kommunen.

– Det innebär inte att vi satt in en krisledningsorganisation, däremot att flera av de viktigaste funktionerna kallas in regelbundet. Vi stämmer av läget i flyktingsituationen för att kunna agera.

För det krävs handlingsfrihet. I onsdagskväll beslutade en extrainkallad kommunstyrelse att lätta på sitt eget omfattande regelverk för delegationer.

Där det i ett normalläge krävs politiska beslut av kommunstyrelsen, har ansvaret nu delegerats till ks-ordföranden Elisabet Edlund (S) och kommunchefen Robert Bredberg.

– Vi måste kunna ta snabba beslut, säger Robert Bredberg.

Det brådskar inom samtliga landets kommuner att få fram nya boenden för ensamkommande ungdomar. Åtvidaberg har idag avtal med Migrationsverket om 16 platser.

– Men vi sammanlagt 45 platser idag.

Fler behövs för att möta behovet. De senaste veckorna har kommunen tilldelats två nya ungdomar per vecka. På uppmaning av länsstyrelsen har kommunen inventerat sina egna fastigheter, men också privatägda.

– Vi räknar med att vara uppe i 70–75 platser innan året är slut.

Kommunstyrelsen har fått information om vilka lokaler som avses, både för ensamkommande och för evakueringsboende. Det rör sig dels om kommunala fastigheter som kan göras om till boenden, men kommunen förbereder även förvärv (om det blir aktuellt måste fullmäktige, trots ändringen av delegationsordningen, godkänna både finansiering och inköp). Det förs också diskussioner om att hyra lokaler.

Robert Bredberg ber Corren om att inte publicera vilka fastigheter som är aktuella. Han motiverar med det nationella läget där flera bränder anlagts på tilltänkta flyktingboenden.

– Vi vill vara restriktiva med vilka platser vi tittat på. Orsaken är den hotbild som finns mot dessa boenden.

Kommunen har under den senaste tiden infört bevakning av de fastigheter som kan öppnas för boenden, men också ökat bevakningen vid befintliga.

– Dels är det på grund av krav från försäkringsbolagen, dels för att vi är rädda om de som bor i och i anslutning till våra boenden. Det är också en fråga om kommunens ekonomi. Skulle något hända får vi ökade kostnader.

I dagarna har brandsyn gjorts i de aktuella fastigheterna.

– Där har vi problem och det kommer att kosta mycket att åtgärda bristerna.

Med ytterligare platser för ensamkommande står kommunen inför nyrekrytering av personal.

– Det är svårt att hitta rätt personal. Vi söker efter dem med adekvat utbildning, exempelvis inom vård-omsorg, barn och ungdomar, men det kan bli så att vi i slutänden inte kan hitta utbildad personal. Då kan det bli fråga om lämpliga vuxna.

Robert Bredberg säger att kommunen efter tidigare annonseringar har personer att kunna kalla till intervjuer.

– Det är inte helt nattsvart, men rekryteringsbehovet kommer inte att minska.

Inom fler kommunala förvaltningar är arbetssituationen till följd av flyktingkrisen ansträngd. Det gäller främst inom Vård- och omsorg, som ansvarar för de ensamkommande ungdomarna, men även inom Samhällsbyggnad som stöttar med boenden samt inom Barn- och utbildning, som ska leva upp till kraven om att ta emot asylsökande flyktingbarn i skolorna inom en månad efter ansökan.

Flyktingkrisen

Migrationsverket har justerat sina prognoser och räknar med att uppemot 190 000 människor ska ha sökt asyl i Sverige under året.

Av dessa väntas 29 000- 40 000 vara ensamkommande ungdomar.

Länsstyrelserna och Migrationsverket har uppmanat kommunerna att snabbt söka efter boenden.

I Åtvidaberg finns boenden för ensamkommande och asylboende på Hotell Stallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om