Stor gåva ger fler chans att spela

Åtvidabergs Kenyaförening gläds över en generös gåva som gör att fler barn och ungdomar i Juja utanför Nairobi får chansen att lära sig spela instrument.

Michael Wachira från Nairobi, Kenya, arbetar tillsammans med Åtvidabergs Kenyaförening för att barn och unga i Juja ska ha fritidsaktiviteter. Nu får den förening han driver stor hjälp av världksände klarinettisten och dirigenten Martin Fröst.

Michael Wachira från Nairobi, Kenya, arbetar tillsammans med Åtvidabergs Kenyaförening för att barn och unga i Juja ska ha fritidsaktiviteter. Nu får den förening han driver stor hjälp av världksände klarinettisten och dirigenten Martin Fröst.

Foto: Privat

ÅTVIDABERG2019-05-02 17:27

– Det är stort för oss, men ännu större för vår verksamhet i Kenya säger Mimmi Ericsson, aktiv i Åtvidabergs Kenyaförening.

Sedan 2008 har föreningen samverkat med den lokala föreningen PendoAmani i Juja kring fritidsverksamheter i anslutning till skolan i Juja.

En aktivitet som vuxit under de senaste åren är musikundervisning, enligt det globala systemet El sistema.

– Vi har 115 barn och unga som spelar instrument, men vi har bara 32 instrument. Eleverna får dela på instrumenten och kan inte ta hem dem för att träna, berättar pianopedagogen Mimmi Ericsson.

Genom kontakter har Olof Flodin, violinist i Kungliga Filharmonikerna kommit att besöka verksamheten i Juja. Hans kontakter i sin tur ledde till världsklarinettisten Martin Fröst, som genom sin nybildade stiftelse Martin Fröst Foundation nu stöttar tre musikprojekt för unga i världen; i Juja, Afghanistan och på Madagaskar.

Satsningen sker i samverkan med den franska instrumenttillverkaren Buffet Crampon.

– Vi kommer att få ett flertal klarinetter skickade till Juja, berättar Mimmi Ericsson och tillägger att gåvan även rymmer visst ekonomiskt stöd.

– Det hjälper barn som inte annars haft möjligheten att spela instrument. Vi är otroligt glada och vi vet att detta inte är en engångshändelse. Martin Fröst foundation vill bygga något nytt och långsiktigt.

PendoAmani har redan fått uppmärksamhet för sin musikundervisning. Det har hittills lett till att flera etablerade musiker undervisat barn och unga samt deras ledare i Juja. Med stödet från Martin Fröst ser Mimmi Ericsson att verksamheten kan få ännu mer stöd.

– Det kan bli ringar på vattnet.

Hon verkade som rektor i den föreningsdrivna Kulturskolan i Åtvidaberg, som drevs fram till 2016, då kommunen tog över i egen regi.

– Vi startade El Sistema här. För mig personligen är det stort att vi kan driva det vidare i Kenya.

Varför är musiken så viktig för de unga i Juja?

– Den höjer barnens självförtroende, de har något att göra och håller sig borta från gatorna. De får också bättre betyg i skolan och bättre möjligheter i livet.

Lanseringen av stiftelsens satsning skedde nyligen med en välgörenhetskonsert inför ett fullsatt Stockholms konserthus.

Flera medlemmar från Åtvidabergs Kenyaförening deltog. Även Michael Wachira som leder PendoAmani i Juja var plats och fick hålla ett kort tal.

Martin Fröst Åtvidabergs Kenyaförening

Martin Fröst är 48 år och bosatt i Stockholm. Han arbetar med orkestrar och dirigenter över hela världen och står bakom Martin Fröst foundation .

Stiftelsens syfte är att ge barn och unga i hela världen möjlighet till musikundervisning, tillgång till instrument och att föra klassisk musik vidare till kommande generationer.

Huvudsponsor är världens störste tillverkare av blåsinstrument, Buffet Crampon som donerar instrument och ger ekonomiskt stöd.

Martin Fröst är världskänd som klarinettist och dirigent.

Han är jämte Miles Davis, den ende blåsinstrumentalisten som fått ta emot världens största utmärkelse inom musiken, the Léonie Sonning Music Prize.

Bildades 2008 och arbetar tillsammans med sin samarbetsorganisation, ungdomsföreningen PendoAmani för att stödja barn och ungdomars personliga utveckling och skolgång i Juja, ett av Nairobis slumområden.

I Juja finns Ingemar Ericsson Learning Centre, efter framlidne musikdirektören Ingemar Ericsson som verkade i Åtvidaberg. I centret finns bibliotek, möjlighet till datakurser samt musikundervisning.

Kenyaföreningen finansierar verksamheten genom sponsorer och närmare 50 månadsgivare i Sverige. Den driver också en secondhandbutik på Åssagården i Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om